Kontrát beígért

Augusztusban kaphatnak megemelt illetményt a rendvédelmi dolgozók

A kedden elfogadott törvény szerint június végéig minden rendvédelmi dolgozónak elkészítik az új besorolását.

2015.04.20 10:04MTI

Augusztus elején kaphatják meg a rendvédelmi dolgozók a megemelt illetményüket - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.

Az államtitkár azt mondta: a kedden elfogadott törvény szerint június végéig minden rendvédelmi dolgozónak elkészítik az új besorolását. Ebben a korábbi illetményük valamennyi eleme - így a pótlékok és a kiegészítő juttatások is - szerepelni fognak. Erre jön rá a 30 százalékos illetményemelés az alapfeladatot ellátó tiszthelyetteseknél, tiszteknél, a 25 százalékos emelés a nem alapfeladatot ellátóknál és a 15 százalékos emelés a parancsnokoknál.

Kontrát Károly hangsúlyozta: a Belügyminisztérium célja az volt a törvényjavaslat készítésekor, hogy az alapfeladatot ellátó járőrök, a közterületen szolgálatot teljesítők eleve többet keressenek, hiszen náluk jelentős volt a lemaradás.

Mivel a törvény július elsején lép hatályba, az emelés a júliusi fizetéssel - augusztus elején - érkezik majd először.

Kontrát Károly elmondta, hogy például egy öt éve szolgáló járőrnek jelenleg 193 ezer forint a bruttó fizetése, amely az emelés után 260 ezer forint lesz.

Az államtitkár jelezte azt is, egyszerűsödni fog a pótlékok rendszere, amíg korábban harmincféle pótlék volt, ez most ötre csökken, lesz nyelvpótlék, veszélyességi pótlék, települési pótlék, éjszakai, valamint készenléti pótlék.

Beszélt arról is, hogy 2015 végéig új lakhatási támogatási rendszert dolgoznak ki, 2016 végéig pedig egy megtakarítási célú biztosítási rendszert.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a béremelés a rendőrség mellett kiterjed a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás hivatásos dolgozóira, a polgári titkosszolgálatokra, valamint az országgyűlési őrségre, összesen több mint 60 ezer emberre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.