"Állami takarékoskodással" persze

Az elvándorlást is csökkentené a PM által javasolt alapjövedelem?

A PM múlt szerdán tartott kampányindító sajtótájékoztatót arról, hogy a felnőtteknek havi 50 ezer, a gyermekeknek havi 25 ezer, míg a várandós kismamáknak havi 75 ezer forintos alapjövedelmet garantálnának, a minimálbért pedig nettó százezer forintra növelnék.

2015.04.20 09:06MTI

Karácsony Gergely szerint a fiatalok elvándorlását is meg lehetne állítani, és gazdaságélénkítő hatása is lenne, ha bevezetnék a Párbeszéd Magyarországért (PM) által javasolt havi ötvenezer forintos alapjövedelmet. A párt társelnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában azt mondta: 18 év felett állampolgári jogon járna mindenkinek az alapjövedelem, de magyarországi lakhelyhez kötötten.

A PM múlt szerdán tartott kampányindító sajtótájékoztatót arról, hogy a felnőtteknek havi 50 ezer, a gyermekeknek havi 25 ezer, míg a várandós kismamáknak havi 75 ezer forintos alapjövedelmet garantálnának, a minimálbért pedig nettó százezer forintra növelnék.

Karácsony Gergely az M1 műsorában kifejtette: minden olyan magyar állampolgár megkapná ezt az összeget, aki fiatalként továbbtanul és még nem dolgozik, valamint azok az idősebbek, akik már nem találnak munkát. Számukra ez az összeg "védőhálót" jelentene, hogy ne essenek ki a társadalomból, vissza tudjanak találni a munkaerőpiacra. Ezzel együtt viszont, hogy megérje dolgozni, szükséges az alapjövedelem és a legkisebb jövedelem közötti különbség növelése, így a nettó minimálbér 100 ezer forintra való emelése is része a PM javaslatának - tette hozzá a társelnök.

Karácsony Gergely szerint az alapjövedelem bevezetéséhez teljesen át kell alakítani a jelenlegi szociális rendszert. Úgy vélik, az alapjövedelem kiváltana minden alacsonyabb összegű szociális ellátást. Emellett az adórendszerhez is hozzá kellene nyúlni, a jelenlegi egykulcsos adórendszert egy progresszív - legalább még egy sávot tartalmazó - adórendszerrel kell felváltani. Mindezek mellett "állami takarékoskodás" és egy antikorrupciós program lehetne a fedezete a PM által javasolt alapjövedelemnek.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.