Civilek

Kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten

A civilek által ellenzéki pártok támogatásával szervezett demonstráción felszólalók a "kormányzati szinten jelentkező korrupció ellen" emelték fel szavukat.

2015.04.19 18:12MTI
Fotók: MTI/Marjai János

A felszólalók között volt Lattmann Tamás jogász, a 19 "kormánybontó" népszavazási kezdeményezés egyik elindítója. A jogász az elmúlt hónap egyik legkomolyabb eredményeként értékelte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette azon kezdeményezésüket, mellyel azt akarják elérni, hogy ne csak a politikusok vagyonnyilatkozata legyen nyilvános, hanem a velük egy háztartásban élő családtagjaiké is.

Utalt arra is, hogy az NVB által elutasított kezdeményezéseikkel a Kúriához fordultak, és reményét fejezte ki, hogy a legfőbb bírói fórum kedvező döntése esetén azokban is népszavazást tudnak majd tartani. Azt is mondta, hogy az NVB minden állítását és érvét tételesen cáfolták minden egyes elutasított kérdés esetében.

Lattmann Tamás kritikával illette Polt Péter legfőbb ügyészt, aki szavai szerint inkább közép-ázsiai diktatúrákkal való együttműködési megállapodásokat dolgoz ki, ahelyett, hogy az európai uniós források szabályos felhasználására ügyelne.

A Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán lévő Eiffel Palace irodaház előtt kezdődött demonstráción úgy fogalmazott, hogy a „hallgatásra, a gyáva megalkuvásra, a csendes tűrésre építkező rendszer falai már repedeznek, és előbb-utóbb együttes erővel le tudjuk bontani azokat".

A többezres tömegben több ellenzéki párt zászlóit és tábláit lehetett látni, köztük az Együtt, a DK, a MoMa és a Szolidaritás jelképeit. A demonstrálók ezt követően átvonultak a Hold és a Bank utca sarkán felállított színpadhoz, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elé.

Az MNB épülete előtt Kozák Márton újságíró úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor rendszerét, amelynek a jelszava „előbb a zseb, aztán a zseb és megint a zseb”, már nem kell leleplezni, mert mindenki ismeri.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszer működésének egyik legfontosabb alapja a szabad sajtó ellehetetlenítése, ugyanis ahhoz, hogy „kilophassák a szemünket, el kell venni a látásunkat”. Ezért csinált Orbán Viktor magának hírtelevíziót, és ezért tesznek meg mindent a médiafelületek megszerzéséért - mondta a szónok. Végül a Jobbik erősödésére utalva arra figyelmeztetett: egyre növekszik azok tábora, akik az ördögöt Belzebubbal akarják leváltani.

Marek Bertram egyetemi hallgató szerint ma Magyarországon "exlex kormányzás zajlik", mert aki a Fideszhez közel helyezkedik el, az a törvények felett áll. "A kormányzás nem áll másból, mint az uniós források megcsapolásából" - fűzte hozzá, azzal együtt, hogy a Fidesz már a saját törvényeit sem tartja be. "Vagyis ez a kormány nemcsak erkölcsileg, de politikailag is megbukott" - fogalmazott a szónok.

A demonstráció résztvevői nemzeti színű és uniós zászlókat lobogtattak, és olyan jelszavakat skandáltak, mint például "tolvaj Fidesz", "elég volt a Fideszből", "oligarchák, rablók". A magukkal hozott transzparenseken azt lehetett olvasni, hogy "A korrupció kormánya ellen", "Hazugságok helyett őszinte szembenézést".

A vonulás idejére lezárták a Bajcsy-Zsilinszky út Deák tér felé vezető oldalát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.