Vasárnapi pihenőnap

MSZP: a balatoni üzletek a szezonban vasárnap is lehessenek nyitva!

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul adjon felmentést a balatoni üzleteknek május 1-je és szeptember vége között a vasárnapi zárva tartás alól.

2015.04.19 14:15MTI

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Harangozó Gábor vasárnapi sajtótájékoztatóján beszélt arról is, pofátlanságnak tartja a kormány azon módosító javaslatát, amely - mint mondta - kivenné a kétharmados parlamenti támogatást igénylő részeket a földvagyonról szóló törvényből.

A vasárnapi zárva tartás kapcsán a szocialista politikus kérdésre válaszolva elmondta, Somogy megyei képviselőként a balatoni polgárok és vállalkozások kérték meg, hogy segítsen, de a vasárnapi zárva tartás alóli felmentést a kiemelt turistaövezetekre is ki lehetne terjeszteni.

Véleménye szerint a vasárnapi kötelező zárva tartás olyan, mintha idén nyáron fél hónapig tél lenne a Balatonon, márpedig a balatoni szezon nem bír ki fél hónap "fideszes telet".

Harangozó Gábor elmondta, a kormánynak felhatalmazása van arra, hogy a vasárnapi zárva tartás alól rendeletben felmentést adjon, és erről már a jövő heti kormányülésen dönthetne.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a családi vállalkozások ugyan nyitva lehetnek vasárnap, de a Balaton mellett jellemzően nem ilyen üzletek találhatók. Hozzátette: a tóparti üzletekben nagyon sok fiatal dolgozik nyáron, ott keresik meg a tanulmányaikhoz szükséges pénzt. Mint mondta, lehet, hogy idővel létrejönnek majd családi vállalkozások, de a mostani szezont biztos, hogy tönkreteszi a vasárnapi zárva tartás.

A nemzeti parki földterületeket a Nemzeti Földalapkezelőhöz (NFA) helyező törvénymódosításról Harangozó Gábor kérdésre válaszolva azt mondta, szabadon lenyúlhatóvá válnak a nemzeti parkokhoz, illetve egyes minisztériumokhoz tartozó földek.

Ezt azzal magyarázta, hogy a földművelésügyi tárca pénteken benyújtott módosító indítványa törölné a törvényjavaslatból azokat a kétharmados támogatást igénylő passzusokat, amelyek a Honvédelmi Minisztérium (HM) kezelésében lévő földeket az NFA-hoz helyeznék.

A szocialista politikus a módosító indítványt azért is felháborítónak tartja, mert eddig egyetlen érv hangzott el a nemzeti parki földek NFA kezelésébe kerülése mellett, az, hogy egységes kezelésre van szükség. Érdekes módon a HM kezelésében lévő földeknek nem kell egységes kezelésbe kerülniük - jegyezte meg.

Harangozó Gábor emlékeztetett arra, hogy az MSZP "a korrupcióra épülő földpályázati rendszer" megszüntetéséhez kötötte részvételét a Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető által az ellenzékkel kezdeményezett, a földvagyonról szóló törvény módosításáról szóló egyeztetésen.

A parlament kedden elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását, miután az indítvány kétharmados többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges szavazatszámot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.