Javaslat

Útdíj - Módosítaná a rendeletet az MSZP

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be az útdíjrendszer módosítása érdekében, hogy a D1-es és a D2-es kategória összekeverése miatt megbüntetett autósok kapjanak méltányosságot.

2015.04.17 19:30MTI

Erről Heringes Anita szocialista országgyűlési képviselő beszélt az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a kormány nem hívta fel kellőképpen a figyelmet a D1-es és a D2-es típus közti különbségre. Mint kifejtetett: többen megkeresték fogadóóráján azzal a problémával, hogy több büntetést is kaptak, mert tévedésből rossz matricát vettek. Így 30 nap alatt, valakire akár 450 ezer forint körüli bírságot is kiszabhatnak. Heringes Anita felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki jóhiszeműen megvette a matricát, csak tévedésből rossz típusút, akkor sincs méltányosság.

Heringes Anita azt mondta: bízik benne, hogy határozati javaslatát támogatni fogják, s reméli hogy a kormány "meghallja a gépház zaját" és módosítják az útdíjrendeletet, hogy méltányosságot kapjanak, akik tévedésből vettek rossz matricát.

Múlt csütörtökön a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. hívta fel a figyelmet arra, hogy tapasztalataik szerint az útdíjrendelet módosítása óta eltelt három hónapban az autósok egyik leggyakoribb tévesztése az volt, hogy a fizetős útszakaszokon a januártól már D2-es kategóriába tartozó járművekre D1-es kategóriában váltottak e-matricát. Ez a szabályozás értelmében jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után - emelték ki.

A januártól bevezetett D2-es díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személygépkocsik, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók. A D2-es kategóriában a heti (10 napos) és a havi e-matricák a D1-es kategória díjainak kétszeresére emelkedtek, az éves matricák ára azonban megegyezik a D1-es kategória árával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.