Uniós felfüggesztés

Csepreghy a támogatott projektek felgyorsítását javasolja a pályázóknak

A nyertes pályázók lehetőségeik szerint gyorsítsák fel projektjeik végrehajtását, mert ha kicsúsznak a saját maguk által vállalt határidőből, elesnek a támogatástól.

2015.04.17 18:21MTI

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseinek felfüggesztése - mint Jyrki Katainen, az Európai Bizottság (EB) alelnöke is közölte pénteken - technikai jellegű intézkedés. Akik határidőre, szabályosan megvalósítják a projektjüket, minden megnyert támogatást megkapnak a költségvetésből. Az Európai Bizottsággal a viták lezárását követően a költségvetés majd elszámol.

"Az ellenzéki kívánalmak ellenére arra kérünk mindenkit, ne ezekkel foglalkozzon, hanem a pályázatok végrehajtásával, mert az ország csak akkor lehet ebben a tekintetben sikeres, ha a projekteket a nyertes pályázók - legyen szó önkormányzatokról, cégekről, civilszervezetekről - határidőre valósítják meg, abban a pályázati rendben, amit a támogatási szerződésük tartalmaz" - fejtette ki.

A helyettes államtitkár elmondta, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter május elején Brüsszelbe utazik. A megbeszéléseknek több tárgya lesz. A miniszter többek között a gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseinek felfüggesztéséről is tárgyal, illetve arról, hogy ez a pályázati rendszer rendszerszintű működési problémáiból fakad. Kifejtette, ezt a rendszert 2007-ben alakították ki a Gyurcsány-Bajnai kormány idején, most azonban már egy teljesen új rendszerre készülnek, amelyet már az Orbán-kormány épített ki.

Arról is szeretnének egyeztetni az Európai Bizottsággal, hogy Magyarország milyen garanciákat tud még beépíteni, hogy azok a szabálytalanságok, amelyek a 2007-ben létrehozott rendszerből kódoltan következtek, még egyszer ne fordulhassanak elő. Szeretnének azokról a kérdésekről is egyeztetni, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország valóban sikeresen zárja az elmúlt időszakot, egyetlen eurócentet se veszítsen el a neki járó keretből. Végül szeretnének egyeztetni arról is, milyen végrehajtási tapasztalatok vannak, amelyeket a 2014-2020-as pályázati rendszerbe be tudnak építeni - ismertette Csepreghy Nándor.

Elmondta: az Európai Unió egy olyan operatív programot vizsgált, amely 43 ezer pályázatot tartalmaz. Ezek közül 53-at vizsgáltak, amelyeket valóban 2010 után írtak ki, azonban azon szabályok szerint, amelyeket a szocialista kormányzat elfogadtatott az Európai Bizottsággal, és amelyek hét évig megváltoztathatatlanok voltak. Erről a rendszerről alakított ki negatív véleményt az Európai Bizottság. Rendszerszintű, de technikai problémák vannak, amelyeket a kormány részben már orvosolt, illetve orvosol az Európai Bizottsággal együttműködve - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.