Behálózó utak

Zalaegerszegnél kezdik az M9-es építését

Zalaegerszeg nehezen megközelíthető település, a kormány ezért két döntést hozott a város polgármesterével megállapodva.

2015.04.16 12:22MTI

A Zalaegerszeg és Vasvár közötti szakasz építésével kezdődik az M9-es gyorsforgalmi út építése - közölte Lázár János a Zalai Hírlap csütörtöki számában megjelent interjúban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter - aki kedden Orbán Viktor kormányfővel együtt járt Zalaegerszegen, a Modern városok program rendezvényén - kifejtette: gazdasági értelemben Zalaegerszeg nehezen megközelíthető település, a kormány ezért két döntést hozott a város polgármesterével megállapodva.

Be kell fejezni a 76-os főút nyomvonalán megkezdett négysávosítást, hogy 2018-ig Zalaegerszeg és Balatonszentgyörgy között gyorsforgalmi út csatlakozzon az M7-es autópályához. "Legalább ennyire fontos, hogy Zalaegerszeg közelebb kerüljön a nyugati határhoz is, ezért az M9-es autópálya nyomvonalának építését itt kezdik el, Zalaegerszeg és Vasvár között valósulhat meg az első szakasz", amelynek építése 2018-ig elindul - jelezte a miniszter.

Elmondta: az M9-es és M8-as metszéspontja Vasvárnál lesz, így az M8-ason a teherforgalmat el tudják vezetni a határig, tehát "kifejezetten Zalaegerszeg gazdasági lehetőségeinek bővítése miatt vállal ekkora, akár százmilliárdos nagyságrendű anyagi áldozatot a kormány". A 76-os út hazai költségvetésből készül, az M9-es Zalaegerszeg és Vasvár közötti szakasza pedig európai uniós források bevonásával valósul meg.

Lázár János szólt arról is, hogy Zala megye összesen több mint 42 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz jut: a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakban a megye 23, Zalaegerszeg több mint 11, míg Nagykanizsa közel 8 milliárd forint uniós fejlesztési forráskeretből gazdálkodhat saját projektjeinek megvalósítására.

Arra a kérdésre, hogy a Tata autógyár tervezett magyarországi letelepedésének lehetnek-e zalai vonatkozásai, a miniszter azt mondta: "a kormánynak az az érdeke, hogy Zalaegerszegre belátható időn belül ipar települjön", jármű- vagy más ipar. A város polgármesterével abban állapodtak meg, hogy ha bármilyen külföldi ipari nagybefektetővel tárgyal a kormány, akkor Zalaegerszeget első helyen ajánlja.

Orbán Viktor kormányfő a keddi sajtótájékoztatón a folyamatban lévő projektek között említette a Zala Megyei Kórházban zajló fejlesztést, amelynek kapcsán a megye más városaiban aggodalmakat generált a meghirdetett kórházi struktúraváltás. Ezzel kapcsolatban Lázár János kifejtette: a kormány jó egészségügyi ellátást szeretne biztosítani minden magyar polgár számára, ehhez 500 milliárd forintos kórházi infrastruktúra-fejlesztéssel járul hozzá, ami jelentős változást hoz Zalaegerszegen is. Kifejtette, a kórházi ellátás színvonala is jelentősen emelkedni fog az előttünk álló időszakban, de ez nem járhat senki számára hátránnyal. "A zalaegerszegi fejlesztéseknek nem lehet vesztese senki a megyében, erre kifejezetten oda fogunk figyelni" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.