A szélsőséges időjárásnak ellenállnak

Beintettek a facsemeték az ónos esőnek a Börzsönyben

A tavaly decemberi ónos eső mintegy 50 ezer hektárnyi területen okozott jégtöréseket Észak-Magyarország erdeiben.

Nézze meg az elképesztő képeket >>> képgaléria

2015.04.16 08:30MTI

A szélsőséges időjárási viszonyoknak ellenálló bükkfa csemetéket ültettek a Börzsöny jégkárokat szenvedett területén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai - tájékoztatta a hivatal és a zrt. az MTI-t közleményben.

A tavaly decemberi ónos eső mintegy 50 ezer hektárnyi területen okozott jégtöréseket Észak-Magyarország erdeiben.

A tájékoztatás szerint az erdőkárok kialakulásában szerepet játszhat az erdőállományok genetikai különbözősége is, ezért a jövőbeli károk csökkentése érdekében származási kísérletekkel kell kiválasztani a helyi környezeti szélsőségeknek jobban ellenálló faegyedeket - hangsúlyozza a közlemény.

A szélsőséges időjárásból fakadó katasztrófák megelőzésében egyre nagyobb szerep hárulhat a megbízható származású, ellenőrzötten magas genetikai értékű szaporítóanyagokra - teszik hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.