Devizahitelek

Gigaszívás: a pénzügyi rendszernek évi 20 milliárdba kerülhetnek a brókerbotrányok 6-8 évig

A devizás személyi kölcsönökkel együtt 500 milliárdos hitelállományról van szó, közel 290 ezer szerződéshez kapcsolódóan.

2015.04.16 07:58MTI

A brókerbotrányokkal kapcsolatos kárrendezés a pénzügyi szektornak évi 20 milliárd forintba kerülhet 6-8 évig, nem számítva a speciális Quaestor-alap bevás befizetés feletti feltöltését - közölte a Heti Válasz hetilappal Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

A hetilap csütörtökön megjelent számának adott interjújában a jegybanki szakember elmondta: a kárrendezésre az OBA-nak és a Bevának 200 milliárd forint körüli összeget kell előteremtenie, illetve a kimerült alapoknak 110 milliárd forintra lesz szükségük a "normál" feltöltöttségi szint eléréséhez.

A teljes 300 milliárdos összeget a tagoktól, illetve a felszámolt cégek vagyonából teremthetik elő - mondta a szakember.

Mindkét alapnak lehetősége díjbevételének növelésére. A Beva jelenleg a biztosított összeg 0,45 ezrelékét kitevő díjat szed, ami 3 ezrelékig növelhető, míg az OBA 1,2 ezreléket, ami 2 ezrelékre emelhető. Ugyanakkor akár rendkívüli éves befizetést is elrendelhetnek az éves díj 100 százalékáig - jegyezte meg Nagy Márton.

Emlékeztetett arra, hogy az MNB azt javasolja: a Beva esetében 20 ezerről 100 ezer euróra emelkedjen a kártérítés maximális összege. A jegybank összeolvasztaná a két alap vagyonát kezelő szervezetet.

Nagy Márton kitért arra is: a pénzügyi rendszer árfolyamkockázatának kiküszöbölése érdekében forintosítani kellene a devizaalapú autóvásárlási hiteleket.

A devizás személyi kölcsönökkel együtt 500 milliárdos hitelállományról van szó, közel 290 ezer szerződéshez kapcsolódóan - közölte a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.