Brókerbotrány

A Kehi nem függesztette fel a győri ETO Park hitelnyújtásának vizsgálatát

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2012 márciusában leállította a győri ETO Park beruházáshoz a Quaestornak nyújtott hitel vizsgálatát.

2015.04.15 18:53MTI

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nem függesztette fel 2012 márciusában a győri ETO Park megépítéséhez nyújtott MFB-hitel vizsgálatát, az ellenőrzést nem zárta le - közölte szerdán az MTI-vel a Kehi, cáfolva a Demokratikus koalíció sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Mint írják, a hivatal az eltelt időszakban folyamatosan tájékozódott arról is, hogy az adós cég a hitelt törleszti-e, hozzátéve, hogy a társaság a fizetést idén februárban szüntette be, ezért a Kehi - a vagyoni hátrány bekövetkezésére tekintettel - az ügyben feljelentést tett.

A közlemény szerint a 2010-es kormányváltást követően az MFB négy korábbi hitelügyletét - az adonyi Magtárház, a szolnoki papírgyár, a győri stadionrekonstrukció és a Rác Fürdő beruházások finanszírozását - vizsgálta a Kehi. Az ellenőrzéseket az MFB felett tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére a Kehi felett irányítást gyakorló közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelte el.

Az ügyben a hivatal azt állapította meg, hogy az MFB korábbi vezetése a törvényi előírások és belső szabályzatok megsértésével úgy nyújtott hitelt, hogy a jövőbeni törlesztés már a kihelyezéskor eleve kérdéses volt, megfelelő biztosítékokat pedig a bank nem kötött ki.

E szabálytalanságokra, illetve kockázatokra a bank döntés-előkészítő szervezeti egységei előzetesen felhívták a vezetés figyelmét, ennek ellenére a bank igazgatósága - a bankszakmai érveket figyelmen kívül hagyva - a hitelek kihelyezése mellett döntött - írják.

Emlékeztetnek arra, hogy a hitel valamennyi vizsgált esetben később "bedőlt", s az ügyletek eredményeként az MFB-t - és így közvetetten a magyar államot - mintegy 47 milliárd Ft vagyoni hátrány érte.

Mindezek alapján a hivatal hűtlen kezelés, illetve tartozás fedezetének elvonása bűncselekmények gyanúja miatt 2012-ben a Rác Fürdő és az adonyi Magtárház, 2013-ban a szolnoki papírgyár és 2015-ben a győri stadionrekonstrukció ügyében összesen 6 büntetőjogi tényállásban tett feljelentést - írják.

A közlemény kitér arra is, az adonyi Magtárház ügyében tavaly lezárták a nyomozást, a többi ügyben azonban jelenleg is folyamatban van, azok megszüntetésére, illetve vádemelési javaslattal történő lezárására az elmúlt években nem került sor.

A Népszabadság szerdai számában azt írta, hogy "az Orbán-kormány két akkori minisztere is sejthette", valami nagyon nincs rendben a cég körül. A cikk szerint az MFB tulajdonosi jogait gyakorló Fellegi Tamás fejlesztési miniszter kezdeményezésére Navracsics Tibor igazságügyi miniszter vizsgálatra utasította a Kehit. Végül utóbbi tett feljelentést, melynek nyomán hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása miatt állítólag hat büntetőeljárás indult. A Népszabadság megkeresésére viszont a rendőrség és a Fővárosi Főügyészség részéről is egybehangzóan azt közölték, hogy ilyen ügyben nem nyomoznak.

Szerdai sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt, a DK szóvivője dokumentumokat bemutatva arról beszélt sajtótájékoztatóján: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2012 márciusában leállította a győri ETO Park beruházáshoz a Quaestornak nyújtott hitel vizsgálatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.