Elhatárolódni

A KDNP tiltakozik a csömöri holokausz-emlékmű megrongálása miatt

"Felháborítóak az ilyen és ehhez hasonló cselekmények, amelyek nem tisztelik a fasizmus és a nácizmus ártatlan áldozatainak emlékét."

2015.04.15 16:45MTI

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciója tiltakozását fejezi ki, hogy az elmúlt napokban vandálok súlyosan megrongálták a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelye által elhelyezett holokauszt emléktáblákat a csömöri temetőben - mondta Vejkey Imre, a kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Vejkey Imre úgy fogalmazott: felháborítóak az ilyen és ehhez hasonló cselekmények, amelyek nem tisztelik a fasizmus és a nácizmus ártatlan áldozatainak emlékét.

A kereszténydemokrata felfogás szerint a keresztények és a zsidók közös szellemi öröksége olyan nagy, hogy mindenkinek csak ajánlani tudják a kölcsönös megismerését - mutatott rá a kormánypárti képviselő, aki szerint tudni kell, hogy a szélsőségesség mindig veszélyforrást jelent.

Kijelentette: a magyar államnak meg kell védenie a szélsőségesektől minden állampolgárát, ugyanis ezek a vandál cselekmények Magyarországot támadják, annak ezer éves értékeit rombolják. Az egyetlen méltó válasz az ilyen cselekményekre, illetve a gyűlölet- és erőszakkeltő üzenetekre csak az lehet, hogy Magyarország és törvényei bárkinek útját fogják állni, aki ilyet hajt végre - mutatott rá Vejkey Imre.

A politikus felszólította a rendőrséget, hogy a már benyújtott feljelentés alapján mihamarabb folytassa le a nyomozást, állapítsa meg a bűncselekmény motivációját, továbbá mindent tegyen meg az elkövetők kézre kerítése érdekében.

Felszólítják továbbá a pártokat, hogy határolódjanak el az ilyen cselekményektől – mondta.

Mészáros József, a Barankovics Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta: a kereszténység és a kereszténydemokrácia azt hirdeti, az emberi méltóság egy és oszthatatlan, és támadni sehonnan sem lehet.

Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület elnöke hangsúlyozta: a békés egymás mellett élésért küzdenek, és a vandál elkövetők a közös gyökereket pusztítják. Szintén azt kérte, a rendőrség mihamarabb találja meg az elkövetőket, és egyúttal jelezte: a Gloria Victis Alapítvány a táblatöredékeket bekeretezve a helyükön hagyja mementóként.

Az alapítvány közlése szerint a csömöri Gloria Victis emlékhelyen április 11-ére virradó éjszaka ismeretlen elkövetők szétvertek két holokauszt emléktáblát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.