Uniós felfüggesztés

Fidesz: egyetlen fillért sem hagyunk veszni

A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent azért, hogy "a szocialisták szabálytalan pályáztatási gyakorlata miatt" Brüsszellel kialakult technikai vita ne hátráltassa a most kifutó gazdaságfejlesztési programok végrehajtását.

2015.04.15 16:14MTI

A kormánypárti képviselőcsoport ezt azután közölte, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán bejelentette: az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit, ide tartoznak az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése.

"A szocialistákkal ellentétben a mostani kormány egyetlen, hazánkat megillető fillért sem hagyott veszni, és ezután sem fog veszni hagyni" - reagált közleményében a Fidesz-frakció.

Hangsúlyozták: a kormány fejlesztéspolitikának köszönhetően Magyarország rekordot ért el a 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló fejlesztési források lehívásában, és "ezt a teljesítményt nem hagyjuk veszélyeztetni".

A kormánypártiak szerint Magyarország minden idők legnagyobb gazdaságfejlesztési korszaka előtt áll. Jelezték, hamarosan 12 ezer milliárd forintos fejlesztési forrás nyílik meg az ország előtt, aminek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítják. Ez az arány - jegyezték meg - a szocialisták idején 16 százalék volt.

DK: csak az Orbán-kormányt terheli felelősség

A Demokratikus Koalíció szerint csak az Orbán-kormányt terheli felelősség azért, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette 700 milliárd forintnyi uniós forrás kifizetését - mondta Varju László DK-alelnök csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus bemutatta a testület határozatát és abból idézve közölte, hogy az Európai Bizottság csak a 2010-es kormányváltás után kiírt projektek közül sorol fel példákat.

Szavai szerint számos alkalommal, rendszerszerűen fideszes vállalkozókra szabták a pályázatokat, amelyek során "az összes elképzelhető hibát" elkövették.

Tizennégy millió forintot fizettek egy olyan vizsgálatért, amely hatszázezret ért, egy esetben négyszeres áron vettek présgépet, egy másikban pedig az ár 44-szeresét fizették ki egy szoftverért - hozott példákat Varju László, aki úgy összegzett: lényegesen túlárazták a projekteket, a "bebukott pályázatok" során elköltött pénzek 46 százalékkal a paci ár felett vannak.

Minden második forintot indokolatlanul fizettek ki és szabálytalanul használtak fel, nincs olyan visszaélés, amit ne követett volna el a kormány - mondta Varju László.

A DK-alelnök kijelentette, hogy Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár "konkrétan hazudik", amikor arról beszél, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is érintett lehet az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.