Adósságkonszolidáció

Nagy bajban vannak az orvostechnikai beszállítók

A válsághelyzet mielőbbi megoldása érdekében levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz a szektort képviselő érdekvédelmi szervezetek.

2015.04.15 12:22MTI

Nem indult el a kormány által ígért kórházi adósságkonszolidáció április elején, és a kórházi beszállítók nem kaptak választ az Emberi Erőforrások Minisztériumának a helyzet rendezésére tett javaslataikra sem, ezért és a válsághelyzet mielőbbi megoldása érdekében levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz a szektort képviselő érdekvédelmi szervezetek - közölték szerdán.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) azt kéri a miniszterelnöktől, hogy tegyen lépéseket a helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében. Egyben kérték, hogy a kérdés kiemelt jelentőségére való tekintettel a kormányfő adjon határozott utasítást a korábban már elhatározott konszolidáció mielőbbi végrehajtására.

Emlékeztettek arra, hogy a kormány április 1-jétől ígérte a kamatokkal és egyéb költségekkel mostanra 90 milliárdosra duzzadt kórházi adósságok konszolidációját, de még mindig nem indult el a tartozások kifizetése.

Az orvostechnikai eszközök forgalmazóit és gyártóit képviselő két legnagyobb szervezet, az ETOSZ és az OSZ a minőségi betegellátást veszélyeztető helyzet megoldása érdekében április elején már eljuttatta javaslatait az emberi erőforrások miniszterének, valamint az egészségügyért felelős államtitkárnak, de közlésük szerint azóta sem kaptak választ.

Úgy vélik, a kórházi adósságrendezés sürgőssé vált, ugyanis minden nap 150 millió forinttal nő a kórházak adóssága, így az utolsó jelzés óta eltelt két hét alatt újabb kétmilliárd forinttal duzzadt az adósságállomány, "ami jól mutatja, hogy mekkora bajban van az ágazat".

Álláspontjuk az, hogy az ország javuló gazdasági eredményei ma már lehetővé tennék az egészségügyi ellátórendszer megerősítését és a kórházi tartozások kifizetését. Így a gazdasági fejlődés iránt elkötelezett vállalatok szerint a magyar egészségügyben elkerülhető lenne, hogy az állandó spórolás miatt veszélybe kerüljön a betegellátás. Ennek érdekében azonban azonnali, teljes adósságkonszolidációra és az adósságcsapdából történő kilépésre van szükség.

Az ETOSZ és az OSZ április eleji válságtanácskozásán már felajánlotta szakmai együttműködését a kormánynak a kórházi adósságok kapcsán kialakult helyzet megoldása és a magyar egészségügy hosszú távon fenntartható finanszírozásának kialakítása érdekében.

Jelezték, mivel azóta nem született válasz a problémák rendezésére, a szektor képviselői most a miniszterelnökhöz fordulva fogalmazták meg javaslataikat és felajánlásaikat.

Egyebek között azt kérik Orbán Viktortól, hogy a kormány - a korábbi ígéreteihez híven - teljesítse kötelezettségeit, és az állami fenntartásban működő egészségügyi szolgáltatók minden, jogszerűen fennálló tartozását rendezze. Továbbá az egészségügyből hiányzó forrásokat kiszámítható és az ország mindenkori teljesítőképességéhez igazodó ütemben pótolja.

Megfontolásra javasolják azt is, hogy - jogszabályban foglalt garanciák mellett - részleges és önkéntes magánfinanszírozás keretében az állami fenntartású kórházakba is többletforrás kerülhessen.

Kezdeményezik az adósságállomány újratermelődésének megakadályozása érdekében a beszállítók, hogy a lejárt kintlévőségeiket akár közvetlenül érvényesíthessék az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.