Tapolcai választás

Nézőpont: a Jobbik nyerte az "ellenzékválasztást"

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a tapolcai időközi országgyűlés képviselő-választás egy "ellenzékválaszásnak" tekinthető a jelenlegi közhangulatban, amit ezúttal a Jobbik nyert.

2015.04.12 22:41MTI

Az elemző erről az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján beszélt vasárnap este az M1 aktuális csatornán, emlékeztetve, hogy az eredmény az első két jelölt közti kis különbség miatt csak a következő napokban válik hivatalossá.

Mráz Ágoston Sámuel az időközi voksolás fontos szempontjának nevezte, hogy a választóknak nem arról kellett dönteniük, hogy ki kormányozza az országot, ráadásul a kétharmad sorsát sem tudták befolyásolni.

Szerinte nagy hibát követ el a Jobbik, ha azt gondolja, a választás üzenete, hogy megérett az ország irányítására. "Szó nincsen róla, a Jobbiknak az egyik legnagyobb problémája a kormányképesség hiánya" - fogalmazott az elemző.

A Nézőpont Intézet vezetője szólt arról is, hogy a Fidesz a közelmúltban lebonyolított veszprémi időközi parlamenti választásnál jobban szerepelt, hiszen szavazótáborának nem csak felét, hanem majdnem 60 százalékát mozgósítani tudta.

"Egy ember nem csinál nyarat, mégha a miniszterelnökről van is szó" - fogalmazott, arra utalva, hogy Orbán Viktor a voksolás előtti napokban személyesen is kampányolt a Fidesz jelöltje mellett.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta, a választás üzenete a Fidesznek, hogy vissza kell szereznie a 2014-es szavazóit, a kormányfő pedig szerinte ezt a stratégiát hirdette meg évértékelő beszédében. A kormányfő ugyanis ekkor a bérből és fizetésből élőkhöz fordult, akiket a tavalyi kampányban a rezsicsökkentéssel sikeresen szólított meg - fejtette ki. Szerinte Orbán Viktor 2018-ban szintén ezt a választói csoportot próbája majd meg jutalmazni az addigra elért gazdasági eredmények alapján.

Az elemző úgy látja, a stabilitás egy nagyon komoly értéke a kormánynak, ezért nem számít kapkodásszerű kormányátalakításra.

A Nézőpont Intézet vezetője hangsúlyozta továbbá, hogy az eredményekből biztosan megállapítható, hogy véget ért a baloldali sikerszéria, vagyis nem oldódott meg a baloldal válsága, a választópolgárok nem tértek vissza az itt található pártokhoz.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán vasárnap este olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP és a DK közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott. Az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb az első két helyen álló jelölt között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.