Melegentartás

Állami segítséget kér a távhőszolgáltatás biztosításához Szeged

Az önkormányzat a hőszolgáltatás biztosítása érdekében 800 millió forint hitelkeretet nyújt.

2015.04.10 11:28MTI

Nyolcszázmillió forint tagi kölcsönt nyújt a szegedi önkormányzat a távhőszolgáltatást április közepétől a városban 28 ezer fogyasztónak biztosító IKV Zrt.-nek, a helyzet kezeléséhez állami segítséget kérnek - döntött pénteki ülésén a csongrádi megyeszékhely közgyűlése.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. távhőengedélyét április 16-i hatállyal vonta vissza a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amely a szolgáltatás végzésére az önkormányzati tulajdonú IKV Zrt.-t jelölte ki.

Az ellenszavazat nélkül elfogadott előterjesztés szerint a városban 1999 óta végezte az 51 százalékban a szegedi önkormányzat, 49 százalékban pedig a Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó Alfa-Nova Kft. tulajdonában álló Szegedi Hőszolgáltató Kft. a távhőszolgáltatást. A cég tevékenysége 2010-től vált veszteségessé, a szociális alapú lakossági gázártámogatás és a kapcsolt villamosenergia-értékesítés kedvezményeinek megszűnése, majd a rezsicsökkentés miatt. A veszteségekhez hozzájárult az is, hogy a szolgáltatások nagy részét a kisebbségi tulajdonos érdekeltségeihez szervezték ki, és a földgázt is egy ilyen vállalkozástól szerezték be a szabadpiaci árnál drágában.

A veszteségek pótlásához az önkormányzat 2013 végén 510 millió forint tagi kölcsönt nyújtott, illetve 300 millió forint nagyságú kezességet vállalt a Szegedi Hőszolgáltató Kft. folyószámlahitelére.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal álláspontja szerint az Alfa-Nova Kft. jogszabálysértő módon ruházta át 49 százalékos üzletrészét az Energott Kft.-nek, így ma is vitatottak a cég tulajdoni viszonyai, ebben az ügyben bírósági per is van folyamatban.

Az önkormányzat - a közgyűlés döntése értelmében - a hőszolgáltatás biztosítása érdekében 800 millió forint hitelkeretet nyújt az IKV Zrt.-nek. Az előterjesztés szerint a tagi kölcsön visszafizetése kockázatot hordoz, ezért a rendkívüli állapot kezelésére a város állami segítséget kér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.