Opten-számok

Brókerbotrány: 3700 munkavállaló aggódhat a munkájáért

A cégeket érő negatív hatások a felszámolási eljárások, illetve cégmegszűnések révén is elérhetik a kapcsolódó vállalkozásokat.

2015.04.01 20:58MTI

Mintegy 3700 dolgozó aggódhat a munkájáért a brókerbotrány három főszereplő cégéhez köthető 229 vállalkozásnál - közölte az Opten Kft. az MTI-vel szerdán.

Az Opten céginformációs szolgáltató társaság három évre visszamenőleg vizsgálta a tulajdonosok és a cégjegyzésre jogosultak kapcsolatrendszerét a bókerbotrányban érintett vállalkozásoknál.

Az, hogy gazdasági és jogi értelemben melyik céget mennyire érinti a brókerbotrány, nagyban függ attól, hogy milyen jellegű kapcsolat fűzi a bedőlt pénzintézetekhez - idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten Kft. ügyvezető igazgatóját.

A brókercégekhez köthető vállalkozások érintettségét jelentősen befolyásolja a tulajdonosi hányad, a gazdasági forma, illetve az, hogy a tulajdonosi, cégjegyzésre jogosult kapcsolat hatályossága milyen időszakra tehető.

A cégeket érő negatív hatások a felszámolási eljárások, illetve cégmegszűnések révén is elérhetik a kapcsolódó vállalkozásokat. Ezek a hatások a leányvállalatokat, illetve a közvetlen tulajdonosi vállalkozásokat érinthetik a legérzékenyebben, míg a felszámolás alá került cégekhez távolabbi ponton kapcsolódó testvérvállalkozásokat vagy közvetett tulajdonosi cégeket kevésbé - ismertette a szakértő.

Rámutatott: mivel az Országgyűlés elfogadta a brókerbotrányok károsultjainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szóló törvényt, a cégcsoport egyes tagjait további - büntetőjogi - következmények is érinthetik, illetve sújthatják. Ennek értelmében bizonyos esetekben a cégek kapcsolt vállalkozásainak vagyonát is zár alá vehetik (a vezető tisztségviselő, az alkalmazott, valamint a könyvvizsgáló vagyonának zár alá vétele mellett).

A vizsgált cégek döntő többsége aktív tevékenységet folytatott, mintegy 3700 alkalmazottal rendelkeznek együttesen. A vállalkozások a hazai átlaghoz képest viszonylag stabilan működtek az elmúlt években, átlagéletkoruk meghaladja a 12 évet. A brókercégek felszámolásának következtében a cégcsoportokban az érintett alkalmazottak egy részének munkaviszonya is megszűnhet.

A cégcsoportok majdnem minden ágazatban érintettek, de elsősorban a pénzügyi és ingatlanügyletek, valamint a szakmai tanácsadás jellegű tevékenységek dominálnak - idézi a közlemény az Opten Kft. ügyvezető igazgatóját.

A vizsgált 229 cég aktivitását jól jellemzi, hogy az elmúlt három évben több mint 2,5 milliárd forint uniós pályázati támogatásban részesültek, és a közbeszerzésekből is kivették a részüket közel 1 milliárd forinttal - derül ki az Opten adataiból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.