Forinthitelek

Másodfokon is pert vesztett a CIB Ingatlanlízing

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a CIB Ingatlanlízing Zrt. ellen hozott elsőfokú ítéletet, így a kedden kihirdetett ítélet szerint a pénzintézet forinthiteles szerződései tisztességtelenek.

2015.03.31 09:40MTI

A másodfokú bíróság szerint a törvényszék megfelelően értelmezte és alkalmazta az anyagi- és eljárásjogi szabályokat, a tényállást felderítette és helyesen állapította meg, hogy a CIB Ingatlanlízing perbe hozott kikötései a törvény alá tartoznak.

Ennek megfelelően az ítélőtábla megvizsgálta a pénzintézet általános szerződési feltételeinek (ászf) egyoldalú módosítást lehetővé tevő pontjait és egyetértett az elsőfokú bírósággal abban, hogy azok nem feleltek meg az átláthatóság és egyértelmű megfogalmazás kívánalmainak. Mivel a 2014. évi 38-as törvényben meghatározott elvek konjuktívan értendők, további vizsgálatra nem volt szükség, az ászf-ek tisztességtelenek és érvénytelenek - hangzott el az ítélet szóbeli indoklásában.

A másodfokú bíróság szerint a törvényszék következtetése szintén helytálló abban, hogy a referencia kamatláb ellenére sem automatikus a kamat- és díjemelés, a felperes pénzügyi intézménynek lehetett ráhatása a változás mértékére és irányára.

Az ítélőtábla nettó 250 ezer forint másodfokú perköltség megfizetésére kötelezte a pénzügyi szolgáltatót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.