Országgyűlés

A brókerbotrányhoz kapcsolódó vagyonzárról dönt a Ház

Az Országgyűlés ma elfogadhatja a kormánypártok azon hétfőn tárgyalt javaslatát, amely az érintett vezetők vagyonának zárolásával nyújt segítséget a brókerbotrányok károsultjainak.

2015.03.31 07:03MTI

A Ház ülése 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követik a szavazások.

A képviselők elsőként az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött egyes jogállási törvények módosításáról dönthetnek ismételten. A parlament törvényalkotási bizottsága azt javasolja, hogy a korábban egyszer már elfogadott javaslat mégse szigorítsa a Magyar Kormánytisztviselői Kar (MKK) tisztségviselőire és ügyintézőire, valamint az érdekképviseleti szervek tisztségviselőire vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat.

A parlament ezután elfogadhatja azt a hétfőn házszabálytól eltérve tárgyalt előterjesztést, amellyel a Fidesz-KDNP célja, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért. A törvényalkotási bizottság módosító javaslatai alapján ügyészi indítvány lesz szükséges a vagyonzároláshoz, és a vagyon zár alá vétele szempontjából vizsgálhatók lesznek azok a tranzakciók is, amelyek a büntetőeljárást megelőző egy évben történtek.

Az Országgyűlés - szintén a napirendtől eltérve - hétfőn tárgyalta és ma már dönt is arról a kormánypárti javaslatról, amely több hatósági határidőt is lerövidít annak érdekében, hogy Budapest megrendezhesse a 2017-re tervezett úszó- és vízilabda világbajnokságot.

A fentieken kívül szavazás várható még további tíz javaslatról, köztük a földgázellátást és a termékdíjat érintő, az elmúlt hetekben tárgyalt módosításokról.

A határozathozatalokat követően hét indítvány általános vitáját bonyolítják le az ülésnap hátralévő részében. Egyebek mellett terítékre kerül, hogy a magyar honvédség részt vegyen-e az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben, de tárgyalják azt a kormánypárti javaslatot is, amely a világörökségi helyeken működő áruházakra is kiterjesztené a vasárnapi zárvatartási kötelezettséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.