Quaestor/Buda-Cash

Bizottsági igen a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló törvényjavaslatra

Ügyészi indítvány lesz szükséges a vagyonzároláshoz, és a vagyon zár alá vétele szempontjából vizsgálhatók lesznek azok a tranzakciók is, amelyek a büntetőeljárást megelőző egy évben történtek.

2015.03.30 20:10MTI

Ezt tartalmazzák a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szóló törvényjavaslatnak a törvényalkotási bizottság által javasolt módosításai.

A törvényjavaslatot 27 igen és 6 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá a testület hétfői ülésén.

A javaslat vitájában Tuzson Bence (Fidesz) az előterjesztők nevében kiemelte: nagyon fontos törvényjavaslatról van szó, amely elősegíti a brókerbotrányok áldozatainak kártalanítási és kártérítési folyamatát. Olyan kérdéseket kell rendezni, amelyek a múltra visszamenően tudják a kártalanításba a vagyontárgyakat bevonni. Jelezte: az eljárási szabályok felől közelítik a kérdést, és pontosan meghatározták az érintett szervezeti és személyi kört.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára közölte: a kormány támogatja a javaslatot. A minisztériumnak az az álláspontja, hogy az eljárási típusú módosítások már a hatálybalépés után alkalmazhatók.

Staudt Gábor (Jobbik) arról beszélt, hogy teljesen átalakult a javaslat és jó lett volna, ha az egyik előterjesztő, Rogán Antal egyeztetett volna az igazságügyi tárcával. Az ügyészi indítványról azt mondta: most hivatalból is elrendelhet a bíróság zár alá vételt. Mi az oka a javaslatban megfogalmazottaknak? - firtatta. Arra is kíváncsi volt, hogy elegendő lesz-e az egy esztendő, hiszen ezek a cégek évek, évtizedek óta működnek. Hozzátette: minden olyan javaslatot támogatnak, ami a jelenlegi szabályozást szigorítja és több vagyon zár alá vételét jelenti.

Tukacs István (MSZP) közölte: a törvényi kezdeményezést meg fogják szavazni, és azokat a módosításokat is támogatják, amelyek szigorítanak és elősegítik, hogy a károsultak minél előbb a pénzükhöz jussanak. Ezt célozzák az ő módosító indítványaik is.

Répássy Róbert reagálásában jelezte: az ügyészi indítvány szükségszerű, a bíróság hivatalból nem rendelhet el zár alá vételt. A zár alá vétel biztonsági intézkedés, ami a vagyonelkobzás polgári jogi fedezetét biztosítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.