Ősszel indul a program

21 új átkelő nyílik a szlovák-magyar határon

Huszonegy új határátkelő nyílik Magyarország és Szlovákia között egy ősszel induló projekt keretében.

2015.03.30 15:53MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, számos, a határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztési projekt van készülőben, többek között egy új dunai kompjárat a két ország között vagy a komáromi híd megépítése, amelyre Magyarország és Szlovákia közösen nyújtott be pályázatot az Európai Unióhoz.

A miniszter hozzátette: Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a tavalyi kereskedelmi forgalom megközelítette a 8,5 milliárd eurót.

Megjegyezte, hogy a magyar-szlovák gázvezeték még mindig tesztüzemben van, de a két kormány mindent megtesz, hogy mielőbb elinduljon a kereskedelmi üzem. Emellett elkezdték tervezni a két ország villamosenergia-hálózatának összekötését.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter elmondta: jó a magyar-szlovák viszony, pragmatikus és pozitív az együttműködés. Mint mondta, megállapodtak magyar partnerével abban, hogy melyek legyenek a kiemelt projektek a határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztés területén.

Mindkét külügyminiszter megjegyezte: Magyarország és Szlovákia nem értenek egyet néhány dologban, de nincs olyan ügy, amelyet ne tudnának higgadtan megbeszélni. Hangsúlyozták: nincs vádaskodás, a két ország képviselői nem üzengetnek egymásnak a médián keresztül. Mint mondták, nincs tabutéma, minden felmerülő kérdésről tárgyalnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.