Napirendről levéve

Nem hallgatták meg Szijjártót és Matolcsyt a Quaestor-ügyben

Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottsága levette hétfői ülésének napirendjéről Matolcsy György és Szijjártó Péter meghallgatását.

2015.03.30 12:35MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/digitalart

A kormánypárti képviselők 6 nem és az ellenzéki honatyák 4 igen szavazata mellett a testület úgy döntött, leveszi a napirendről azt a pontot, amelyet eredetileg a brókerbotrányban érintett vállalkozások és a hozzájuk kapcsolódó üzleti körök és személyek feltérképezése címmel hirdettek meg. Ennek a pontnak a megtárgyalására hívta meg a testület Matolcsy György jegybankelnököt és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, akik végül nem jelentek meg a bizottsági ülésen.

Volner János (Jobbik), a bizottság elnöke a testület ülését követő sajtótájékoztatóján kiemelte: hiába várták Matolcsy Györgyöt és Szijjártó Pétert, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a külgazdasági és külügyminiszter is meghívást kaptak a bizottsági ülésre, hogy számoljanak be arról, éveken keresztül miért nem ellenőrizték a csaló brókercégeket, illetve hogyan fordulhatott az elő, hogy a külügyminisztérium az adófizetők pénzét a csaló brókercégekre bízta.

Kiemelte: 2010-ben már el lehetett volna számoltatni a Quaestort azért, mert még a szocialista kormányok alatt 16,9 milliárd forint állami kezességvállalást nyújtottak a cégnek, de az ezzel kapcsolatos feljelentést a Fidesz a kormányzati ciklusának első évében eltussolta.

Rámutatott: a Fidesznek és az MSZP-nek el kell számolnia arról, hogy az általuk kötött "Quaestor-koalíció" miért próbálja folyamatosan a bankárok felelősségét eltitkolni, és a 2003 óta húzódó Kulcsár-ügyben sem történt meg az elszámoltatás, mind a mai napig nincs első fokú ítélet sem ebben az ügyben. A nagyhalak eddig mindig megúszták a brókerbotrányokat, a pénz soha nem került elő, a Fidesz és az MSZP a saját kormányzati ciklusaik alatt ezeket a csalási törekvéseket minden egyes alkalommal kiszolgálták - hangoztatta a jobbikos politikus.

Varga László (MSZP), a bizottság alelnöke elmondta: az MSZP frakciója nevében is felháborítónak tartják, hogy sem Matolcsy György, sem Szijjártó Péter nem jelent meg a bizottsági ülésen, pedig lehetőségük lett volna tisztázni a szerepüket az elmúlt hetek történéseiben. Varga László kiemelte: ebben az ügyben fideszes politikusok azok, "akik számos képen együtt mutatkoztak a Quaestor elnök-vezérigazgatójával, és több száz milliárd forintnyi pénz tűnt el, számos magánszemély pénze van veszélyben ma Magyarországon a Quaestor-ügyben" - emelte ki. Rámutatott: a Magyar Szocialista Párt volt az egyetlen, amely a Quaestor-károsultak előtt megnyitotta országszerte az irodáit.

Varga László úgy vélte: hetek óta nem történik semmi, a Fidesz részéről egy politikai akció zajlik, az MSZP haladéktalanul azt követeli, hogy az ország nyilvánossága tudja meg a teljes igazságot az ügyben, és kártalanítsák az érintetteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.