Ünnepségek a fővárosban

Először ünnepeljük a Rákóczi-emléknapot

Első alkalommal rendeznek ünnepségeket a Rákóczi-emléknapon. A fővárosban a Parlament előtt, a Rákóczi szobornál idézik fel a fejedelem alakját pénteken délután.

2015.03.27 08:01MTI

Vejkey Imre, az emléknap egyik kormánypárti kezdeményezője az MTI-nek elmondta: II. Rákóczi Ferenc születésének 339. évfordulója tiszteletére a Rákóczi Öröksége Mozgalom és a Rákóczi Lovasai Hagyományőrző Egyesület rendez ünnepséget. A rendezvényen beszédet mond Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Vejkey Imre országgyűlési képviselő, Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere, Petraskó Tamás, a Sárospataki lovas bandérium kapitány és Fehér István komáromi tanár.

Vejkey Imre az az MTI-nek korábban azt mondta: felvidéki civil szervezetek Lomnici Zoltánon keresztül keresték meg őket azzal, hogy szeretnék, ha II. Rákóczi Ferenchez kapcsolódva emléknap születne. A határozati javaslatot márciusban hagyta jóvá az Országgyűlés, megemlékezve a II. Rákóczi Ferencre felesküdöttek emléke előtt is, akik a Cum Deo pro patria et libertate zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért - közölte.

A parlament kimondta, hogy támogatja és szorgalmazza a fejedelem szabadságharcával kapcsolatos megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok elkészítését.

Vejkey Imre jelezte: azt szeretnék, ha az iskolák megemlékeznének március 27-én, a fejedelem születésnapján, és valóban zarándokhely lehetne a kassai dóm, ahol II. Rákóczi Ferencet örök nyugalomra helyezték.

Támogatni szeretnék a Rákóczi-féle szabadságharc kutatását is, fontosnak tartják, hogy ezt az időszakot is megfelelően megismerjék a mai fiatalok - mutatott rá.

Az emléknapról szóló kezdeményezést három kormánypárti politikus terjesztette be: Semjén Zsolt és Vejkey Imre KDNP-s, valamint Lezsák Sándor fideszes honatya indoklásukban a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának nevezik II. Rákóczi Ferencet, aki "Magyarország állami önrendelkezéséért vívott harcának vezéralakja" volt a XVIII. század elején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.