Bíróság-ítélet

Pénzbüntetésre ítéltek egy jobbikos önkormányzati képviselőt holokauszt-tagadásért

A Debreceni Járásbíróság csütörtökön első fokon 750 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a jobbikos Ágoston Tibor debreceni önkormányzati képviselőt a nemzeti-szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt. Az ítélet nem jogerős.

2015.03.26 19:42MTI

Hornyák Zsolt bíró bűnösnek mondta ki Ágoston Tibor, aki 2014. január 12-én a Jobbik Magyarországért Mozgalom doni áldozatokról tartott megemlékezésén szándékos szóviccel élve - a vádirat szerint - a "hollókamu", "hollókaszt" kifejezéseket használta.

A tárgyaláson Ágoston Tibor tagadta a bűncselekmény elkövetését, mint fogalmazott, a kettős mérce ellen kívánt fellépni. Azt elismerte, szerencsétlen nyelvbotlás volt részéről az inkriminált kifejezés, és elnézést kért, ha valakit megsértett vele. "Fejet hajtok minden áldozat előtt" - jelentette ki.

A bíróság meghallgatta a rendezvény biztosításában részt vett rendőröket is, akik elmondták, 30-40 fő részvételével zajlott a megemlékezés, semmilyen rendbontást nem tapasztaltak, egyébként is távolabbról figyelték az eseményeket, "nem akartunk rátelepedni" a rendezvényre - vallotta egyikük. Ágoston Tibor beszédét nem hallották, mivel nem volt hangosítás, és erős szél fújt.

A bíró lejátszotta azt a legnagyobb videómegosztó portálra feltett felvételt, amely a megemlékezésen készült, s amelyen elhangzanak a vádiratban is szereplő kifejezések.

Perbeszédében az ügyész a bűncselekmény súlyosságára hívta fel a figyelmet, arra, hogy a vádlott elkövette a zsidó népirtás tényének nagy nyilvánosság előtti tagadását, s börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte, próbaidőre felfüggesztve.

A vádlott védője szerint nem állapítható meg a tényállás, és a szándékosság sem bizonyított. Megismételte, hogy a vádlott minden áldozat előtt fejet hajt. Kérte a vádlott bűncselekmény hiányában való felmentését.

Az ügyész súlyosítást, míg az ügyvéd felmentést kért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.