Brüsszeli ET-tanácskozás

Csökkent a Magyarországgal szemben Strasbourgban megítélt kártérítési összeg

A magyar állammal szemben 2013-ban még 1 millió 126 ezer euró, tavaly pedig már csak 750 ezer euró kártérítést ítéltek meg Strasbourgban.

2015.03.26 16:12MTI

Csökkent az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által Magyarországgal szemben megítélt kártérítések összege 2013 és 2014 között - tűnik ki egy Brüsszelben közzétett terjedelmes statisztikai összeállításból.

Az adatsorokat abból az alkalomból tették közzé, hogy az Európa Tanács (ET) tagországainak igazságügyi tárcavezetői csütörtökön és pénteken Brüsszelben áttekintik, milyen mértékben hajtják végre az érintett országok a strasbourgi székhelyű igazságszolgáltatási fórum ítéleteit.

A magyar állammal szemben 2013-ban még 1 millió 126 ezer euró, tavaly pedig már csak 750 ezer euró kártérítést ítéltek meg Strasbourgban.

A legnagyobb fizető 2013-ban Olaszország volt, 71 millió eurós kértérítési kötelezettséggel. Abban az évben Oroszországot még csak 4 millió euró kártérítési kötelezettséggel sújtották. 2014-ben a helyzet alaposan megfordult: Olaszország "mindössze" 29,5 millió erejéig "gyűjtött be" pénzügyi elmarasztalást, Oroszországra viszont 1880 millió eurós kártérítési kötelezettség zúdult.

Jogi szempontból nem kevésbé releváns mutató a függő ügyek száma, mármint az érintett ország részéről történő végrehajtás - és nem az ügy strasbourgi bírósági elintézése - szempontjából. Magyarország vonatkozásában 2013-ban 35, 2014-ben 37 ügy volt függőben.

E tekintetben Oroszország és Törökország van ádáz "versenyben" az elsőségért. 2013-ban a törökök a maguk 188 függő ügyével még "vezettek" a 172 ilyen ügyet számláló Oroszország előtt, tavaly azonban már 187 függő ügyük volt az oroszoknak, és "csak" 168 a törököknek. Mögöttük Ukrajna következik, 2013-ban 127, 2014-ben 135 függő üggyel.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács 47 országot tömörítő - az Európai Unió intézményrendszerétől teljesen különálló - szervezet, amely elsősorban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesítése érdekében tevékenykedik. Bírósága, az EJEB olyan ügyekben járhat el, amelyekben a panaszos minden jogi lehetőséget kimerített a saját hazájában, és állítása szerint sérelmet szenvedett az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt valamelyik joga.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.