Vegyesvállalat

Quaestor: a moszkvai vízumközpont üzemeltetéséért nem kapott közpénzt a társaság

A KKM közleménye szerint a moszkvai kereskedőház a Quaestor magánkezdeményezéseként indult el.

2015.03.24 19:45MTI

A moszkvai vízumközpont üzemeltetéséért a Quaestor-csoport egy forint közpénzt nem kapott, az a saját vállalkozása volt - reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden az Együtt politikusának szavaira, aki tudni kívánta: miért a Quaestor nyerte el a vízumközpont üzemeltetési jogát.

A tárca közleménye szerint a moszkvai kereskedőház a Quaestor magánkezdeményezéseként indult el. Közlésük szerint az elmúlt egy évben folyamatosan folytak tárgyalások arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) ehhez a kezdeményezéshez az addigi eseti együttműködéseken túl is kapcsolódik, de szerződés megkötésére nem került sor.

"Értelemszerűen így havidíjra sem volt jogosult a Quaestor, és más jogcímen sem jutott közpénzhez" - közölte a minisztérium, hozzátéve: ez nem jelenti azt, hogy az MNKH nem közvetített orosz relációban ügyletet, mintegy 1 millió eurónyi árut szállított Oroszországba, többféle terméket érintve, de ezekben a Quaestor nem vett részt.

Beszámoltak arról is: az isztambuli török kereskedőház annyiban speciális az MNKH hálózatán belül, hogy nem szerződéses-megbízásos viszonyban működött eddig, hanem egy vegyesvállalat jött létre TMTE néven, amelyben a kereskedőház, T. Csaba és egy török üzletember vett részt, ugyanakkor az MNKH már kezdeményezte ennek a vegyesvállalatnak a felbontását.

A TMTE a török jog szerinti minimális alaptőkével alakult meg, a működtetéshez eddig néhány ezer eurót használt fel, amelyet a partnerek egyenlő arányban biztosítottak.

A külügyminisztérium tudatta azt is: Szijjártó Péter 1998 óta képviselő volt Győrben, ahol az önkormányzat sport albizottságának elnöke is volt, így természetes, hogy ismeri a Győrben sportbefektetéssel rendelkező T. Csabát. Ezen kívül a Quaestor-csoport külgazdasági tevékenységet folytatott, így az is természetes, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapcsolatban volt vele, ahogyan több száz más külkereskedelemmel foglalkozó céggel.

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja a többi közt arra várt választ, hogy 2014 augusztusában a tárca miért kötötte a minisztériumi érdekeltségeket a Quaestor érdekeltségeihez. Magyarázatot kért arra is, hogy a győri kötődésű Szijjártó Péter miért juttatott a győri érdekeltségű T. Csabának állami megbízatásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.