MNB-alelnök

Quaestor: a jegybank kezdeményezi, hogy a fiktív kötvényekkel rendelkezőket is kártalanítsák

A brókercégek ügyei nem jelentenek rendszerszintű kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre nézve.

2015.03.24 19:30MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezi a Befektető-védelmi Alapnál (Beva), hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkező károsultaknak is fizessenek kártalanítást - jelentette be Windisch László, az MNB alelnöke kedden Budapesten a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón.

Matolcsy György, az MNB elnöke egy kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a brókercégek ügyei nem jelentenek rendszerszintű kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre nézve. Elmondta: a befektetési szolgáltatók által kezelt összes vagyon mintegy 6000 milliárd forintra tehető, ehhez az összeghez képest igen csekély a BudaCash és a Quaestor esetében kezelt befektetői vagyon.

Windisch László kiemelte: a Quaestor, mint befektetési szolgáltató az engedélyezett kötvénymennyiség sokszorosát értékesítette, és a jogi elemzés során az MNB arra jutott, hogy mivel befektetési szolgáltatási tevékenység keretében átvett ügyfélpénzekről van szó, ezért "ez a Beva szempontjából biztosított tevékenységnek minősül".

Windisch László kifejtette: a Quaestor esetében a legálisan engedélyezett kötvényprogramban 58 milliárd forint összegű kötvényt adtak el a befektetőknek, a teljes piacra dobott mennyiség azonban 210 milliárd forintra rúgott, "a különbözet adja a fiktív kötvények mennyiségét".

Matolcsy György jegybankelnök arról is szólt a "brókerbotrány" kapcsán, hogy napjainkban a befektetési szolgáltatók körében elkezdődött tisztulási folyamat átrendeződést indított el a pénzpiacon, mivel a lakosság, az önkormányzatok a megtakarításaikat átviszik, illetve elviszik a kereskedelmi bankokhoz, a nagyobb bankok befektetési szolgáltatóihoz, illetve nem utolsósorban állampapírba helyezik el megtakarított pénzeiket.

Windisch László a tájékoztatón is megerősítette: kompromisszumok nélkül az összes befektetési szolgáltatónál, brókercégnél lefolytatják majd a vizsgálatokat, és ahol súlyos problémákat találnak, azt nyilvánosságra hozzák. A helyszíni vizsgálatok elindultak, "az MNB-nek nem érdeke, hogy szőnyeg alá söpörje a problémákat" - mondta az MNB alelnöke.

Egy kérdés kapcsán elmondta: a Beva esetleg pótbefizetéseket írhat elő tagjainak, ezt azonban várhatóan "több évre elporlasztva tenné meg".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.