Gyász

Elhunyt Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter

Az egykori egészségügyi minisztert, parlamenti képviselőt, kórházigazgatót hétfőn, hosszan tartó súlyos betegség után 69 éves korában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

2015.03.24 17:20MTI

Elhunyt Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter - tudatta a család az MTI-vel kedden.

Az egykori egészségügyi minisztert, parlamenti képviselőt, kórházigazgatót hétfőn, hosszan tartó súlyos betegség után 69 éves korában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Molnár Lajos 1946. október 13-án született Nyírbátorban. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett fül-orr-gégész szakorvosi képesítést, és elvégezte a közgazdasági egyetemet is.

Számos kórház főigazgatói tisztét betöltötte, 2006 áprilisától pedig a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) országgyűlési képviselője. 2006 júniusában Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egészségügyi miniszternek jelölte, ezt a tisztet nem egészen egy évig, 2007. április 6-áig töltötte be, két nappal korábban lemondott.

Nevéhez fűződik a több nagy vitát kiváltó egészségügyi törvény kidolgozása, az úgynevezett patikaliberalizáció vagy a vizitdíj bevezetése. Minisztersége alatt csökkentették az aktív kórházi ágyakat, és a megváltoztatták az ellátási szinteket, létrejöttek a súlyponti (kiemelt) kórházak és a területi intézmények. 2007. március 8-án jelentette be az ágyszám-csökkentést, továbbá azt, hogy bezár a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet (OPNI), valamint a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet. A kórházi struktúra átalakításának tervére több városban tartottak demonstrációkat, tiltakozó megmozdulásokat.

Molnár Lajos tervbe vette az egészségügyi reform részeként a egészségbiztosítási rendszer átalakítását is, de a több-biztosítós modellt végül nem támogatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.