Annyi a mágnesszalagoknak?

Már sosem tudjuk meg: az állambiztonsági iratok fele megsemmisülhetett Moszkvában

Azok után, hogy Simicska azt nyilatkozta, a miniszterelnöknek jelentenie kellett róla, az volt a terv, hogy hivatalosan kikérik a magyar állambiztonsági tevékenységről szóló, "többek feltételezése szerint" Moszkvában még mindig megtalálható iratokat.

2015.03.23 20:54MTI

A rendszerváltás előtti állambiztonsági iratok hozzávetőleg fele semmisülhetett meg, a mágnesszalagokról azonban az ügynökök névsora jó eséllyel megismerhető, az viszont nem valószínű, hogy Moszkvában komoly magyar állambiztonsági dokumentáció lehet - hangzott el azon a hétfői budapesti konferencián, amelyen a téma szakértői, Rainer M. János és Ungváry Krisztián történészek beszélgettek. Az eseményt az Együtt Magyarországért alapítványa szervezte.

A rendezvényt azután szervezték, hogy az ellenzéki párt a napokban törvényjavaslatot nyújtott be a lehető legteljesebb iratnyilvánosság érdekében, továbbá országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte az esetlegesen Moszkvában lévő magyar állambiztonsági iratok felkutatását.

Az állambiztonsági szervezetek története az iratmegsemmisítések története - mondta Rainer M. János, aki Ungváry Krisztiánnal együtt többször felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az utólag nehezen rekonstruálható, kampányszerű tömeges megsemmisítések nemcsak 1989-90-ben, a rendszerváltás zűrzavaros hónapjaiban folytak, de azután még legalább egy évtizedig, azaz az első három szabadon választott kormány időszakában.

Abban a kérdésben, hogy lehetnek-e Moszkvában magyar állambiztonsági iratok, Ungváry Krisztián úgy foglalt állást: automatikusan nem duplázódtak meg a magyar iratok, de hogy mikor mit loptak el, azt nem tudni. Rainer M. János pedig úgy vélekedett: volt nemzetközi együttműködés, és ha a szovjet "tanácsadók" valamiről tájékoztatást kértek magyar kollégáiktól, akkor kaptak.

Mint ahogy arról a ma.hu is beszámolt, Simicska Lajos nagyvállalkozó nemrég azt állította: a miniszterelnöknek - közös sorkatonai szolgálatuk idején - jelentenie kellett róla, de előre megbeszélték, mit fog írni a kormányfő. A Miniszterelnökség reakcióként Orbán Viktor egy korábbi, képviselői írásbeli kérdésre adott válaszát küldte el, amelyben a miniszterelnök csatolt dokumentumokkal alátámasztva írja, hogy megpróbálták beszervezni, de azt visszautasította.

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke, a független képviselő Szabó Tímea törvényjavaslatot akar annak érdekében, hogy hozzák nyilvánosságra a rendszerváltozás előtt készített, jelenleg mágnesszalagokon őrzött ügynöklistákat.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártjához tartozó független képviselők újra benyújtják a májusban egyszer már beadott, az állambiztonsági múlt rendezéséről szóló törvényjavaslatukat. Ez pontosítaná, hogy ki számított hálózati személynek, illetve megakadályozná, hogy az állambiztonsági szolgálatok működésében tevékenyen részt vevő emberek is pereket nyerjenek, ha ügynökmúlttal vádolják meg őket. Ez alapján hivatalosan is kikérnék a magyar állambiztonsági tevékenységről szóló, "többek feltételezése szerint" Moszkvában még mindig megtalálható iratokat.

A mágnesszalagok kapcsán Ungváry Krisztián azt emelte ki, hogy azokról az ügynökök listája jó eséllyel megismerhető, az viszont, hogy mit csináltak, nem feltétlenül. Rainer M. János szerint illúzió, hogy a mágnesszalagokból teljes képet lehet kapni az állambiztonság működéséről, hiszen azok egy bizonyos időszak állapotait rögzítik.

Ungváry Krisztián szerint az aktívabb ügynökök adatai annyi helyen voltak dokumentálva, hogy azt gyakorlatilag képtelenség mindenhonnan törölni. Rainer M. János ezt nem tartotta teljességgel kizárhatónak. Abban azonban egyetértettek, hogy arról, aki nem működött együtt, utólag hiteles ügynökiratokat gyártani nem lehetséges.

A kutatók szerint 1945 és 1989 között mintegy 200 ezer embert próbáltak beszervezni, és még legalább ennyi társadalmi kapcsolata lehetett az állambiztonságnak. Egy időben egyszerre mintegy 10 ezren lehettek kapcsolatban országszerte a szolgálatokkal 1956 után, azt megelőzően ez a szám elérhette A 40 ezret is.

A jelenlegi szabályozás problémáiról szólva a kutatók kiemelték, hogy a hiányos iratanyag miatt a törvényi definícióban szereplő számos kritérium alapján gyakorlatilag senkiről Nem lehet kimondani, hogy ügynök volt, és talán ez is lehetett a törvény alkotónak célja.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához eddig mintegy 30 ezren fordultak, hogy a velük kapcsolatos iratokat kikérjék. A "találati arány" hozzávetőleg 50 százalékos. Ennek oka lehet a hiányos iratanyag, de az is, hogy a kérelmezőt valóban nem figyelték a pártállami titkosszolgálatok - mondták a kutatók.

Ungváry Krisztián arra hívta fel a figyelmet, hogy minden második beszervezni próbált ember, nem ment el a második találkozóra, ami a kutató szerint egyrészt nem rossz arány, másrészt viszont azt is jelzi, hogy az egykori ügynökök kényszerre, fenyegetésre hivatkozása nem biztos, hogy minden esetben helytálló.

Ungváry Krisztián szerint nem jó érv az iratnyilvánosság ellen, hogy sok irat megsemmisült, és igazságtalan lenne csak azokat megnevezni, akiknek fennmaradtak az irataik, hiszen - mint mondta - a bűnt is üldözi az állam, holott nyilvánvalóan nem nyeri el minden bűnös megérdemelt büntetését.

Rainer M. János szerint az ügynökkérdésben érzékelhető, hogy meglehetősen elfogadó, megbocsátó a társadalom, "talán túlságosan is".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.