Halaszthatatlanok a karbantartási munkák

Mindenki nyugodjon le, értünk szántották fel a Nagykörutat!

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint halaszthatatlanok a karbantartási munkák a nagykörúti villamosvonalon, és azzal, hogy mindegyiket egyszerre végzik el, időt és pénzt spórolnak a budapestieknek.

2015.03.23 18:45MTI

Ezt azután közölték az MTI-vel, hogy a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülését megelőzően ellenzéki politikusok sajtótájékoztatókon bírálták a fővárosi felújítások ütemezését.

A 4-es és 6-os villamos mintegy két hónapon keresztül a dél-budai végállomásról csak az Oktogonig közlekedik a Széll Kálmán tér felújítása, a budai fonódó villamoshálózat kiépítése, valamint a Szent István körúti és a Teréz körúti vonalszakasz karbantartási munkái miatt. Az érintett területeken a Nagykörúton irányonként csak egy sáv járható, mivel egyet buszsávnak jelöltek ki.

MTI Fotó: Soós Lajos

Hétfői közleményében a BKK azt írta, hogy a nagykörúti villamosvonal felújítását a felső szakaszon a legutóbb másfél évtizede végezték el, a Margit hídon pedig a hőtágulás miatti mozgásokat kiegyenlítő (úgynevezett dilatációs) szerkezeti elemeket cseréli ki garanciálisan a híd felújításának korábbi kivitelezője, mindkét karbantartási munka halaszthatatlan.

Közölték továbbá: szándékosan végzik el egymással párhozamosan a szükséges munkálatokat, kihasználva a már meglévő lezárásokat, összességében a felújítások így okozzák a legkisebb kényelmetlenséget.

Horváth Csaba (MSZP) hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a BKK "megadta a kegyelemdöfést Budapestnek" azzal, hogy szombattól három jelentős fejlesztés is nehezíti a fővárosi közlekedést.

A jobbikos Tokody Marcell közölte, a felújításnak örülnek, a beruházások csúszásának már nem. A politikus szerint ugyanis azok nemcsak kellemetlenséget okoznak a budapestieknek, hanem az uniós források felhasználását is veszélyeztetik.

MTI Fotó: Soós Lajos

Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője szintén úgy vélte, hogy a főváros "fut a pénze után", hiszen a szóban forgó beruházásokat hamarabb is el lehetett volna kezdeni, a csúszásban pedig a BKK korábbi vezetőjének és a főpolgármesternek is felmerül a felelőssége.

Az LMP-s Csárdi Antal azt mondta, hogy bár örül a felújításoknak, szerinte azokat "rettenetesen amatőr módon" szervezték meg.

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén azt közölte: a budai oldal közlekedésfejlesztési munkálatai - a Margit hídi garanciális javításokat leszámítva - nem több, hanem egy beruházás keretében zajlanak.

Ugyanakkor közölte, jelentést kért arról, mi indokolja a Jászai Mari tér és az Aradi utca közötti vágányfelújítást. Szavai szerint "valóban kaotikus állapotok várhatóak egy ideig".

Tarlós István azt mondta: főpolgármesterként elnézést kér a budapestiektől, de az ilyen munkák mindig kényelmetlenséggel járnak.

MTI Fotó: Soós Lajos


Tarlós: egyetlen beruházás keretében zajlanak a közlekedésfejlesztési munkálatok

A budai oldal közlekedésfejlesztési munkálatai - a Margit hídi garanciális javításokat leszámítva - nem több, hanem egy beruházás keretében zajlanak - közölte Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén.

A budai oldalon a vágányfelújítással kapcsolatos munkák alapvetően a budai fonódó villamoshálózat miatt szükségesek. A Margit hídon természetesen nem lesz vágányfelújítás, ott mindössze annyi történik, hogy garanciális munka keretében hőtágulás miatti kiigazításokat végeznek majd - mondta el Tarlós István.

Ugyanakkor közölte, jelentést kért arról, mi indokolja a Jászai Mari tér és az Aradi utca közötti vágányfelújítást. Szavai szerint "valóban kaotikus állapotok várhatóak egy ideig". Ugyanakkor a főpolgármester hozzátette, a közlekedésfejlesztési munkálatok mindig kaotikus állapotokat idéznek elő. Tarlós István kijelentette: főpolgármesterként elnézést kér a budapestiektől, de - mint mondta - az ilyen munkák mindig kényelmetlenséggel járnak.

Szeneczey Balázs fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettes a 4-es és 6-os villamosvonal budai oldali felújítása kapcsán arról beszélt, azért döntöttek a munkák ilyen ütemű tervezése mellet, hogy a felújítás miatti korlátozás a lehető legrövidebb ideig tartson. A vágányfelújítást a legrövidebb idő alatt kívánják elvégezni - tette hozzá.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői ülését megelőzően ellenzéki politikusok sajtótájékoztatókon bírálták a fővárosi felújítások ütemezését. A Fővárosi Közgyűlésben képviselettel rendelkező ellenzéki pártok a városvezetést teszik felelőssé a következő két hónapban valószínűsíthető közlekedési fennakadásokért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.