Hanyag kezelés gyanúja

Quaestor: feljelentést tett az MLP, törvénymódosítást nyújtott be az LMP

A jegybank nem vette észre, hogy a vállalati kötvénypiacon megjelent 150 milliárd forintnyi nem engedélyezett kötvény.

2015.03.23 15:55MTI

A Magyar Liberális Párt (MLP) hétfőn ismeretlen tettesek ellen hanyag kezelés gyanújával tett feljelentést a "Quaestor-botrány miatt" - közölte az MLP az MTI-vel.

Indoklásként azt írják, hogy a Quaestor felügyeletét a Magyar Nemzeti Bank látta el, de a napvilágot látott információk szerint a jegybank nem vette észre, hogy a vállalati kötvénypiacon megjelent 150 milliárd forintnyi nem engedélyezett kötvény. Amennyiben ezt a felügyeleti szerv munka- és feladatkörében észlelte volna, akkor nagy valószínűség szerint meg lehetett volna előzni, hogy ma több ezer károsultja legyen "a Quaestor csődjének" - teszik hozzá.

Az MLP úgy véli, a felügyeleti szervnél kötelességük elhanyagolásával, gondatlan megszegésével ismeretlenek nagy vagyoni hátrányt okoztak - fogalmaznak.

Az LMP mihamarabb felállítaná az MNB felügyelőbizottságát

Az LMP törvénymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy mihamarabb újra felállhasson a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága. Ebben azt is biztosítanák, hogy a jövőben ne maradhasson ellenőrzés nélkül a jegybank.

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: előterjesztésük értelmében az ellenzéki pártok is delegálhatnak képviselőket, mandátumuk pedig nemcsak a parlamenti ciklushoz igazodna, hanem mindaddig fennállna, míg egy újonnan megválasztott Országgyűlés nem nevezi ki az új testületet.

A párt a felügyelőbizottság ellenőrzési jogát kiterjesztené a pénzügyi felügyeletre is - hangsúlyozta az LMP-s politikus, hozzátéve: törvénymódosítás kezdeményezésére is lehetőséget adnának a testület számára, hogy minél inkább megelőzhetők legyen az elmúlt hetek pénzügyi botrányai.

A politikus, aki Matolcsy György jegybankelnököt ismét lemondásra szólította fel, és az ellenőrzés elégtelenségéről beszélt, úgy ítélte meg: megfelelő ellenőrzés mellett elkerülhetőek lettek volna a brókerbotrányok.

Schmuck Erzsébet kérdésre válaszolva elmondta: egyetért a pénzügyi felügyelet szigorításának szükségességével, és azzal is, hogy a botrányok felelősei saját vagyonukkal feleljenek az általuk okozott károkért. Kijelentette azt is: képviselői készek nyilatkozni érintettségükről a brókerbotránnyal kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi felügyelőbizottsági elnökének és tagjainak megbízatása mandátumuk lejártával 2014 májusában szűnt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.