Nyitott kérdés

Vasárnapi zárvatartás: hogy áll a webáruház visszatérítési kötelezettsége?

Webshopokba "menekülnek" az emberek a vasárnapi zárva tartás elől, de a legtöbb webáruház 30 napra vállalja a vételár visszafizetését. Nem lassú ez egy kicsit? De - és nem is szabályos.

2015.03.22 09:59ma.hu

Friss felmérések szerint az üzletek vasárnapi zárva tartása a webshopokra tereli a vásárlókat. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) utána járt, hogy milyen szabályozások vonatkoznak rájuk.

Mint ismeretes, 2014 nyaráig netes vásárláskor a fogyasztóknak nyolc munkanap állt rendelkezésre az indoklás nélküli elállásra, és a webáruházaknak 30 napjuk volt arra, hogy visszafizessék a vételárat. Az új kormányrendelet értelmében fogyasztóként már 14 naptári napunk van az elállási nyilatkozat megtételére. A webáruházaknak szintén 14 naptári napjuk van a nyilatkozat megérkezését követően arra, hogy a vételárat visszautalják.

Ennek ellenére sok webáruház még mindig 30 napos vételár visszafizetési időtartamot tüntet fel a honlapján. A Fogyasztó Barát szerint azonban tudatos vásárlóként (is) ragaszkodni kell a 14 napos pénzvisszafizetéshez a kormányrendelet alapján.

A vételár mellett a kiszállítás költsége is visszajár elállás esetén, de a fogyasztó viseli a visszaküldés költségét!

Jogszerű elállás esetén nem csak a vételár, hanem a fogyasztó által megfizetett kiszállítási díj is teljes egészében visszajár, a termék visszaküldésének költségét viszont a vevő viseli elállás esetén!

A vonatkozó jogszabály a 45/2014. kormányrendelet 23. §; 24. § (2) bekezdés.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.