Buda-Cash

Rogán: már áprilisban a Ház elé kerülhet a brókercégek szabályozása

Már áprilisban gyorsított eljárással megtárgyalhatja a parlament azokat a módosító indítványokat, amelyek következtében hatékonyabban és átláthatóbban működhet a hazai befektetési vállalati piac.

2015.03.12 09:55MTI

Rogán Antal a Napi Gazdaság csütörtöki számában publikált interjúban kifejtette: keményebb eszközöket kell a felügyelet kezébe adni, például a gyakoribb ellenőrzés, a fogyasztóvédelmi intézkedések és az informatikai audit formájában.

Legyen olyan felügyeleti biztos, akit nem csak probléma esetén rendelnek ki a cégekhez, hanem az ellenőrzés valamelyik szakaszát követően a működést is folyamatosan ellenőrizni tudja - mondta.

Hozzátette, azt is támogatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) külső tanácsadókat vonhasson be annak érdekében, hogy többször és alaposabban tudjanak vizsgálódni.

A politikus arról is beszélt, aki egy befektetési céghez viszi a pénzét, az eleve nagyobb kockázatot vállal, mint aki bankban helyezi el a megtakarításait.

Ezért az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) százezer euróig (30 millió forintig), a Befektető-védelmi Alap (Beva) pedig húszezer euróig (hatmillió forintig) nyújt védelmet.

A politikus szerint a Quaestor Csoport kötvénytulajdonosait a pénzügyi szektornak kell kártalanítania. Rogán Antal hangsúlyozta: a magyar gazdaság és pénzügyi szektor biztonságban van, a bankrendszer mérlegében a befektetési célra elhelyezett pénzeszközök kisebb súllyal vannak jelen.

A bankok tulajdonában lévő befektetési alapok, a takarékszövetkezeti rendszer komoly átvilágításon ment keresztül, biztonságosan működnek. A pénzügyi befektetési vállalkozások piacán is vannak prudensen (felelősségteljesen, a jogszabályoknak megfelelően) működő cégek, de most mindenkinek kőkemény ellenőrzésre kell számítania.

A politikus úgy vélekedett, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) is komoly kár fogja érni, mert a Quaestor Csoportnak nyújtott 17 milliárd forintos hitel mögé állított vagyoni garanciák vélhetően nem fogják fedezni a kölcsön összegét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.