Buda-Cash

MSZP: a gazdasági bizottság hallgassa meg Matolcsyt, Járait és Vargát is!

Az MSZP úgy látja, a Fidesz azzal takargatja saját felelősségét a Buda-Cash ügyben, hogy szocialista volt pénzügyminiszterek meghallgatását tervezi az Országgyűlés gazdasági bizottságában, holott szerintük az igazság csak akkor derülhet ki, ha Matolcsy György, Járai Zsigmond és Varga Mihály is megjelenik a testület előtt.

2015.03.06 17:47MTI

Az MSZP erről az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ír, azt követően, hogy Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője kijelentette, elvárják hogy jelenjenek meg a gazdasági bizottság hétfői ülésén, akik felelősek voltak a helyzet kialakulásáért. A "beidézettek" között említette Antali Károlyt, a Buda-Cash volt felügyelőbizottsági (fb) elnökét, a Bajnai-kabinet kormánybiztosát, továbbá László Csabát, Draskovics Tibort és Veres Jánost, a szocialista kormányok volt pénzügyminisztereit.

A szocialisták szerint a Fidesz a "múltban vájkálva" a lényegről próbálja elterelni a figyelmet, vagyis arról, hogy a "Buda-Cash bankbotrány az 5 éve tartó kétharmados Fidesz-kormányzás bűne".

Közleményükben nevetségesnek nevezik, hogy Rogán Antal és Varga Mihály a Buda-Cash vezérigazgatójának személyét összekötötte a Globex-üggyel, majd kiderült, hogy az utóbbiban érintett Gyarmati János nem kapcsolódik a Buda-Cash-hez. Az MSZP emellett aláhúzza, hogy a kormánypárt szocialistának nevezi a Buda-Cash befektetési igazgatóját, Andrási Miklóst, aki a Fidesz alapító tagja, 2009-ben pedig EP-képviselőjelöltje volt.

A Fidesz felelősségét bizonyítja az is, hogy a DRB-pénzintézetek 2013-ban a Fidesz segítségével váltak bankká takarékszövetkezetekből bankok - fejti ki az MSZP, majd megjegyzik, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legutóbbi vizsgálatát 2010-ben akkor végezte a Buda-Cash-nél, amikor már négy hónapja kormányon volt a Fidesz. "Ez a jelentés tizenhat súlyos megállapítást tett, és a Buda-Cash-t arra kötelezte, hogy negyedévente tegyen jelentést a PSZÁF-nak" - írják, arra is rákérdezve, hogy erről miért hallgat a Fidesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.