Szociál

Fruzsina-ügy: Svédországban lenne neki a legjobb

Humánus megoldásra kérte Svédországot Wilhelm Fruzsina ügyében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Margot Wallström svéd külügyminiszterrel tartott kétoldalú találkozóján pénteken Rigában.

2015.03.06 16:38MTI

Wilhelm Fruzsina számára a legemberibb megoldás az lenne, ha családi körben tudná élni az életét, erre most Svédországban van lehetőség - mondta Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

A magyar miniszter az uniós külügyminiszterek tanácskozása alkalmából tartott kétoldalú megbeszélésen jelezte svéd hivatali partnerének: amennyiben arra szükség van, Magyarország készen áll a tárgyalásra akár finanszírozási, akár technikai vagy jogi jellegű kérdésben. Margot Wallström arról tájékoztatta magyar kollégáját, hogy ő maga ugyan nem tud beleavatkozni az eljárásba, de figyelemmel kíséri az ügyet.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta, hogy a stockholmi nagykövetség folyamatos kapcsolatban van a családdal.

"Egy utolsó jogi szalmaszál" az ügyben, hogy a kiutasításról szóló határozatot jogilag nem lehet végrehajtani, mert azt nem lehet kézbesíteni - fogalmazott Szijjártó Péter. Az MTI kérdésére kifejtette: a jog szerint értelmi sérült személy számára nem lehetséges a kézbesítés, másrészt Wilhelm Fruzsinának nincs hivatalosan kijelölt gyámja Svédországban, ezért a svéd hatóságok a határozat ismertetését elhalasztották. Azt nem tudni, hogy ez a halasztás mennyi haladékot jelent, de ezt az időt kihasználva a család a nagykövetség segítségével kérte a svéd hatóságok döntésének felülvizsgálatát.

"Az elkövetkező napokban is szoros figyelemmel kísérjük az eseményeket, személyesen a nagykövetet utasítottam arra, hogy a lehető legszorosabban figyelje az eseményeket, és amennyiben bármilyen lépésre van szükség a magyar kormány részéről, azt haladéktalanul jelezze, és a svéd miniszter asszony is figyelemmel követi az eseményeket" - hangsúlyozta a miniszter.

Az Index kedden írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél. A hatóságok a döntést azzal indokolják, hogy túl nagy terhet jelentene Svédországnak, ha a lány élete végéig gondoskodni kellene róla.

A cikk szerint a svéd bevándorlási hivatal 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedély iránti kérelmét, legutóbb pedig felszólította, jelenjen meg a hivatalban, és vigye magával a Magyarországra szóló repülőjegyét is.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba meglátogatni nagynénjét, és ott maradt, mert közben magyarországi gyámja tudatta, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, a fogyatékossági támogatást kapja, amely a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona (51 ezer forint).

A svédországi rokonnal kapcsolatba lépett a magyar Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal is, amely megígérte, hogy ha kiutasítják a lányt, nem engedi az utcára kerülni, Magyarországon keresnek neki gondnokot és elhelyezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.