MNB

Hungária Értékpapír: már meg is van a részleges felfüggesztés

A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat.

2015.03.06 08:15MTI

A Magyar Nemzeti Bank a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt csütörtök esete részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez és büntető feljelentést is tett az illetékes rendőr-főkapitányságon - közölte a jegybank péntek reggel honlapján.

A közlemény szerint a befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat.

A biztos csütörtökön átvette az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. Az intézkedések hatálya alatt - a szabálytalanságok tisztázása érdekében - az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel - írta közleményében a jegybank.

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek.

A Hungária Értékpapír Zrt. részesedése a kezelt vagyont tekintve csak 0,5 százalék a befektetési vállalkozások piacán, és a társaság nem kezeli hitelintézet vagyonát. A feltárt szabálytalansággal érintett állomány csupán töredéke a közelmúltban ismertté vált eseteknek a jegybanki tájékoztatás szerint.

A Hungária Értékpapír Zrt. honlapján olvasható adatok szerint a jogelődjének számító befektetés közvetítő kft.-t 1993-ban alapították tulajdonosai, majd 1997-ben alakították át Biztonság Invest Zrt. néven felügyeleti engedéllyel működő független befektetési szolgáltatást nyújtó társasággá. 2008 óta viseli a Hungária Értékpapír Zrt. nevet. A cég jegyzett tőkéje 200 millió forint, Seres István elnök-vezérigazgató és Kecskés Lászlóné vezérigazgató 50-50 százalékos tulajdonos. A társaság két saját irodát üzemeltet Budapesten és Cegléden. A társaság megalakulása óta tagja a Befektetővédelmi Alapnak.

Közleményében a jegybank emlékeztet arra, hogy a tőkepiac Magyarországon hosszú távon is a pénzügyi rendszer egészének fontos alkotóeleme, amely a pénzpiacok mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kaphat a megtakarításoknál. Az e területen időnként tapasztalható egyes szabálytalanságok ellenére e piac jogkövető magatartása alapvető fontosságú és biztosítható is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.