Katasztrófavédelem

Százezer liternyi vizet tettek ihatóvá a magyarok Albániában

Magyarország egy nagyteljesítményű víztisztító berendezést, valamint egy víztisztító és zacskózó berendezést indított útnak február 19-én Albánia árvíz sújtotta területére.

2015.03.05 15:23MTI

Két hét alatt százezer liter ivóvizet biztosított az árvíz sújtotta albán lakosság számára az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Fővárosi Vízművek közös kontingense, amely szerdán érkezett haza a balkáni országból - tájékoztatta az OKF helyettes szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Mukics Dániel emlékeztetett arra: Magyarország egy nagyteljesítményű víztisztító berendezést, valamint egy víztisztító és zacskózó berendezést indított útnak február 19-én Albánia árvíz sújtotta területére.

Az OKF és a Fővárosi Vízművek (FV) közös missziója keretében a 25 tonnányi felszerelést 11 magyar szakember kísérte el Albániába, ahol a mintegy hétezer lakosú Selenice településen segítettek az ivóvízellátásban.

Hozzátette: nem ez volt az első alkalom, amikor Magyarország által működtetett víztisztítók segítettek egy katasztrófa sújtotta országban. Az elmúlt évben Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is magyar segítséggel látták el a helyi hatóságok tiszta ivóvízzel az árvíz sújtotta lakosságot - mondta Mukics Dániel.

A vízművek még a misszió elindulásakor azt közölte, hogy az OKF és az FV a külügyi tárca felkérésére döntött a segítségnyújtás mellett, azt követően, hogy a januárban és februárban lehullott, rendkívüli mennyiségű csapadék váratlan, halálos áldozatot is követelő árvizet és jelentős károkat okozott Dél-Albániában.

Az árvíz által sújtott területek főként a Vjosa, a Drino, az Osum, és a Gjanica folyó mentén találhatóak, a legsúlyosabb helyzet pedig az ország déli részén, Vlora és Fier megyében alakult ki.

Ebben a helyzetben a legsúlyosabb gondot a járványok és fertőzések megjelenése, továbbá az egészséges ivóvíz hiánya jelentette a térségben. A segélycsapat által működtetett berendezések segítségével pedig akár egy ötvenezer lakosú város napi ivóvízszükséglete is fedezhető - közölte akkor a vízművek.

A humanitárius segélyakciót a külügyi tárca, illetve a magyar állam támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.