Humánum

Fruzsina ügye: keresik a leghumánusabb megoldást

Méltányosságot kér Svédországtól Szijjártó Péter az értelmi sérült, kiutasítással fenyegetett magyar lány ügyében, a külgazdasági és külügyminiszter szerint ugyanis az lenne a legemberibb megoldás, ha a lány családi körben élhetne.

2015.03.04 18:18MTI

A tárcavezető újságírók előtt szerdán Budapesten közölte: arra utasította Magyarország stockholmi nagykövetét, hogy a lehető legnagyobb figyelemmel kísérje Fruzsina ügyének alakulását, folyamatosan tartson kapcsolatot a családdal, és a diplomata ennek megfelelően járt el. Minden olyan konzuli segítséget megadnak a családnak, amely a jogszabályban biztosított - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte: természetesen a legemberibb megoldást keresik, amely ilyen esetekben az, ha az érintett családi körben élheti le az életét. A rendelkezésre álló információk alapján erre Svédországban van lehetőség, ezért kérni fogják az ország megértését és a méltányos eljárást - mondta. Megjegyezte: egyetlen állampolgárról sem akarnak lemondani, tehát ha Fruzsinának mégis haza kell térnie Magyarországra, az illetékes magyar hatóságok és intézmények elvégezik azt a munkát, amelyet a jogszabály előír, és gondoskodnak a lány ellátásáról és elhelyezéséről.

A miniszter arra is kitért, hogy szerdán jelezte svéd kollégájának, a lehető leghamarabb szeretne vele telefonon beszélni, ugyanis a svéd külügyminiszter jelenleg hivatalos látogatáson Finnországban tartózkodik. A svéd minisztertől Szijjártó Péter személyesen is kérni akarja a méltányosságot és az olyan eljárást, amely a legemberibb megoldást eredményezheti.

Kiemelte: Magyarország nyitott a megoldáshoz szükséges együttműködésre, de ha Fruzsinának el kell hagynia Svédországot, Magyarországon gondoskodnak róla a fennálló szabályoknak megfelelően.

Az Index kedden írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél. Az indok az, hogy túl nagy terhet jelentene Svédországnak, ha a lány élete végéig gondoskodni kellene róla.

A cikk szerint a svéd bevándorlási hivatal 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedélykérelmét, legutóbbi levelében pedig felszólította, jelenjen meg a hivatalban, és hozza magával a Magyarországra szóló repülőjegyét is. A lány érdekeit képviselő ügyvéd közölte, hogy lezártnak tekinti az ügyet, hiszen a migrációs hatóság legutolsó döntése ellen már fellebbezni sem lehet - írta az Index.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba meglátogatni nagynénjét, és ott maradt, mert közben magyarországi gyámja tudatta, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, a fogyatékossági támogatást kapja, amely a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona (51 ezer forint).

A tartózkodási engedélykérelmet elutasító 2014-es végzés fő érve az, hogy mivel Fruzsina élete végéig ellátásra szorul, komoly pénzügyi következményei lennének Svédországra nézve, ha ott maradna - olvasható a cikkben.

A nagynénje azt mondta az Indexnek, hogy ha a lány megkapja a végső kiutasítást, nem tudja tovább vállalni őt papírok nélkül.

Állandó tartózkodási engedélyt csak akkor kaphat, ha igazolni tudja, képes fenntartani magát. Az Index írása szerint azonban a lány csak rövid ideig tudott dolgozni, mentális sérülésén felül ezt az is nehezíti, hogy ugyan már tanul, de még nem igazán beszél svédül. Nagynénjének a saját jövedelme pedig nem olyan nagy, hogy azt elfogadják a hatóságok a lány megélhetési költségeinek fedezetére. A rokonok gyűjtést is szerveztek azt interneten, de nem gyűlt össze elegendő pénz.

A svédországi rokonnal időközben kapcsolatba lépett a magyar Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, amely megígérte, hogy ha kiutasítják a lányt, nem engedi az utcára kerülni, Magyarországon keresnek neki gondnokot és elhelyezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.