Interjú

Álljunk meg egy szóra! Basszusgitárosból szólógitárosnak állt Vágó István?!

A négy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező, gyógyszer-vegyészmérnök diplomás televíziós műsorvezetőt, szerkesztőt, Vágó Istvánt (vagy, ahogy jobban ismerik: a kvíz műfajának ismert képviselőjét) a Parlament épülete előtt állítottuk meg egy szóra.

2015.03.04 08:24ma.hu

A beszélgetés végén megtudtuk, miért lesz szólógitáros egy videoklipben az egyébként basszusgitáros; kiderül, mit jelent számára Gyurcsány Ferenc Őszödön elmondott beszéde, és végül az is, mit gondol a népszerű média-személyiség a jelenlegi közszolgálati televízióról. Az is felmerült: ha egyszer képviselő lesz (hiszen lehet, a választások esélyt adnak), honatyaként gyalog vagy lifttel fog felmenni az ülésterembe.

Ma.hu: Álljunk meg egy szóra! Mit mond még önnek ez a felszólítás?
Vágó István: Én bizony még mindig arra a tévéműsorra gondolok, mely majdnem egy évtizedig volt hetente látható a közszolgálati televízió képernyőjén. A nyelvek iránti szeretetem és anyanyelvünk iránti tiszteletem megnyilvánulása volt.

Ma.hu: Nemrégiben egy videoklipben szólógitárt vett a kezébe. Miért tette ezt egy basszusgitáros?
Vágó István: Talán nem árulok el titkot, ha elmondom: a valóságban nem mi játszottunk... A lényeg a négy különböző színű hangszer volt, mellyel a Demokratikus Koalíció új logóját, annak színösszeállítását akartuk megismertetni. Mit mondjak: sokan felkapták a fejüket, és így be is vésődött a fejekbe...

Ma.hu: Tudatosan vállalt politika szerepet az elmúlt években? Miért ebben a politika közösségben?
Vágó István: Eleinte csak indulatokat éreztem magamban, mert nyilvánvaló volt számomra, hogy nem jó irányban mennek a dolgok. Aztán egyre világosabban láttam, hogy ha el is akarok érni valamit, arra csak szervezett keretek között van esély. A pártok kínálatából a DK koncepcióját, törekvéseit éreztem magamhoz legközelebb.

Ma.hu: Sokan többféleképen értelmezték, értékelték Gyurcsány Ferenc Őszödön, egy zárt frakcióülésen elmondott beszédét. Ön mit gondolt, amikor megismerkedett a beszéd szövegével?
Vágó István: Kiválóan elemezte az akkori politikai helyzetet, benne saját pártjának szerepét, éreztem benne a múlttal való szakítás szándékának őszinteségét, amit az indulatos (és néhol valóban erős, de egy zárt körben talán megbocsátható) jelzők csak megerősítettek. Az a beszéd tartalmilag ma is iránymutató lehet a tisztességesen politizálni akarók számára. Csak ajánlani tudom a meghallgatását azoknak, akik mindössze néhány tendenciózusan kiragadott mondatot ismernek belőle.

Ma.hu: Mondta már Gyurcsány Ferencnek azt, hogy Feri, szerintem tévedsz, de te vagy az elnök?
Vágó István: Igen. És utána az elnök volt az, aki változtatott az addigi álláspontján. Hihetetlen? Pedig volt ilyen!

Ma.hu: Milyen témával fog foglalkozni az elnökségben?
Vágó István: Én a média, különösen a közmédia ügyeit veszem górcső alá - és igen sajnálatosnak tartom, hogy szinte mindennapra jut valami felháborodni való.

Ma.hu: Nemsokára ismét átalakul a közszolgálati televízió. Hogy látja, valójában mi fog történi?
Vágó István: A közpénzek nyakló nélküli elherdálása folyik már egy ideje olyan cél érdekében, amely nem lehet egy sokszínű demokratikus közösség pályája: a közszolgálat pártszolgálattá válása, ráadásul minden (kormánypárti, ellenzéki vagy ilyen ügyekben semleges) adófizető pénzéből. Ilyesmi csak önkényuralmi körülmények között fordulhat elő. Félek, ez a folyamat fog kiteljesedni a közeljövőben.

Ma.hu: Ha egy politikai kvízműsorba behívhatna hat politikust, kiket hívna meg?
Vágó István: Nem hiszem, hogy valaha fogok még televíziós kvízműsort vezetni, ezért ezen most nem meditálnék...

Ma.hu: Ha politikai pályafutásának az lesz az eredménye, hogy képviselő lesz a mellettünk lévő gyönyörű parlamentben, országgyűlési képviselőként a főlépcsőn gyalog vagy lifttel fog először felmenni az ülésterembe?
Vágó István: Bár tudom, hogy a napi testmozgás érdekében hasznosabb lenne a lépcső, de ismerem magam: talán a liftet venném igénybe, hogy energiáimat a nyilvános parlamenti vitára összpontosítsam - ha még lesz ilyen akkor, amikor a kérdés aktuálissá válik...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.