Szerdán

Légvédelmi szirénák is emlékeztetnek Szombathely 70 évvel ezelőtti bombázására

Március 4-én szerdán 11 óra 46 perckor három helyszínen - a Fő téren, a Szent Márton utcában és a Berzsenyi téren - szólalnak meg a légvédelmi szirénák, és megkondulnak a templomok harangjai is.

2015.03.04 00:30MTI

Légvédelmi szirénák is megszólalnak szerda délelőtt Szombathelyen, annak a megemlékezésnek a részeként, amelyet a város 1945-ös bombázásának 70. évfordulóján rendeznek a vasi megyeszékhelyen - közölte a városi önkormányzat kommunikációs vezetője.

Angyal László elmondta: március 4-én szerdán 11 óra 46 perckor három helyszínen - a Fő téren, a Szent Márton utcában és a Berzsenyi téren - szólalnak meg a légvédelmi szirénák, és megkondulnak a templomok harangjai is.

Hozzátette: szerdán délben a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának Berzsenyi téri épülete elé várják a megemlékezőket, ahol az épület falán elhelyezett emléktáblánál Schöpflin György történész, politológus, európai parlamenti képviselő mond emlékbeszédet.

Ezután a résztvevők átvonulnak a ferences templomhoz, ahol a megemlékezés az Assisi Szent Ferenc Kollégium falán elhelyezett domborműnél folytatódik, ökumenikus szertartással.

A megemlékezés folytatásaként a Jáki úti temetőben - abban a parcellában, ahol egy tömegsír található - felavatják a bombázás áldozatainak emléktábláját, majd a Szombathelyi Székesegyházban - amely szintén súlyos találatot kapott a 70 évvel ezelőtti bombázás során - Veres András szombathelyi megyés püspök celebrál emlékező szentmisét.

A második világháborúban Szombathelyet 1944 októberétől többször is bombázták a szövetségesek, a legerősebb légitámadás 1945. március 4-én érte a várost, 303 életet oltott ki. A bombázásoknak összesen 423 halálos áldozata volt, a város 4471 lakóházából 3575 sérült meg, ebből 1028 súlyosan megrongálódott, találat érte a püspöki palotát, a megyeházát és a városházát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.