Országgyűlés

Miniszteri biztos: Magyarország megőrizte vezető szerepét a Duna-stratégiában

"Az országok látják az együttműködés értékét, tisztában vannak azzal, hogyan lehet közösen feltérképezni az egy adott régióra jellemző problémákat és a válaszokat kidolgozni."

2015.03.02 15:18MTI

Magyarország megőrizte vezető szerepét a Duna-stratégiával kapcsolatos munkában, és komoly együttműködést alakított ki több érintett országgal - mondta Joó István, a Duna-régió stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén.

A miniszteri biztos a stratégia végrehajtásáról beszámolva emlékeztetett: 2014-ben a stratégia kormányzati koordinációs feladatai a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz kerültek, amit az indokolt, hogy a regionális érdekérvényesítés egyfajta diplomáciai tevékenység, így a tárcánál adottak ehhez a keretek, a külképviseletei hálózat segíti a stratégiával kapcsolatos munkát, továbbá alapvetően a külügyminiszterek fóruma felelős a kezdeményezés fő irányainak megfogalmazásáért.

Úgy vélte, egyre növekvő jelentősége van az ilyen típusú együttműködéseknek az EU-ban, új makro-regionális stratégiákat dolgozhatnak ki a jövőben. Az országok látják az együttműködés értékét, tisztában vannak azzal, hogyan lehet közösen feltérképezni az egy adott régióra jellemző problémákat és a válaszokat kidolgozni - mondta.

A Duna-stratégiával kapcsolatban közölte: osztrák felvetésre várhatóan lesz egy főképviselője a stratégiának, ami új lendületet adhat a kezdeményezésnek.

A biztos elmondta: ebben az összetett együttműködési keretben 12 területen hangolják össze az érintett országok a fejlesztéspolitikájukat, Magyarország három területen tölt be kiemelt szerepet, a fenntartható energia használatának ösztönzését, a vizek minőségének helyreállítását és megőrzését, valamint a környezeti kockázatok kezelését illetően. Csaknem valamennyi tárca részt vesz a munkában, tárcaközi munkacsoport dolgozza ki a magyar álláspontot - magyarázta.

Joó István hangsúlyozta: az a cél, hogy minél több magyar vezetésű, részvételű nemzetközi projekt legyen a stratégia keretei között, a tapasztalatok átadásával segítsék az érintett EU-n kívüli országokat, és hozzájáruljanak a magyar vízdiplomáciai törekvésekhez. A legjelentősebb eredménynek nevezte, hogy Magyarország megőrizte vezető szerepét a stratégiával kapcsolatos munkában, és komoly együttműködést alakított ki több országgal.

Gyopáros Alpár (Fidesz) kérdésére a biztos elmondta: jó Magyarország megítélése a vízgazdálkodás szempontjából, számítanak a tapasztalataira. A stratégia keretein belül igyekeznek segíteni a területen érdekelt magyar vállalatok ambícióit is - tette hozzá.

Firtl Mátyás (KDNP) felvetésére Joó István közölte: erőteljes osztrák-román együttműködés tapasztalható a stratégia alakításában, Magyarország igyekszik jó viszonyra törekedni velük, illetve emellett más kapcsolatrendszereket épít ki például Baden-Württemberggel, Csehországgal.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfői 2011-ben hagyták jóvá az Európai Unió második makro-regionális fejlesztési koncepciójának elindítását. A 14 országot (9 EU-tagállamot: Ausztriát, Bulgáriát, Csehországot, Horvátországot, Magyarországot, Németországot, Romániát, Szlovákiát, Szlovéniát, és 5 unión kívüli országot: Bosznia-Hercegovinát, Montenegrót, Moldovát, Szerbiát, Ukrajnát) összefogó stratégia célja több szakterületen összehangolni a fejlesztéspolitikákat a régió összeköttetéseinek javítása, a környezetvédelem segítése, a jólét növelése és a régió megerősítése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.