Menekültügy, járványügy

Megkezdődött a NATO idei válságkezelési gyakorlata

Menekültügyi és abból fakadó járványügyi problémák kezelése, valamint a kibertámadás elhárítása áll a NATO idei válságkezelési gyakorlatának középpontjában.

2015.03.02 15:13MTI

A NATO - 1992 óta megrendezett - éves válságkezelési gyakorlata, a CMX 15 hétfő reggel fél hétkor kezdődött meg a NATO valamennyi tagállamában, köztük Magyarországon. A gyakorlaton néhány nem NATO-tagállam is részt vesz, például: Japán, Ausztrália, valamint Ukrajna. A gyakorlaton magyar részről kétszázan vesznek részt az összes minisztérium és minden olyan állami szerv képviseletében, amelyek érintettek a NATO fiktív forgatókönyvében vázolt probléma kezelésében - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára.

Dankó István kifejtette: a gyakorlat forgatókönyvében vázolt szituációnak két - Magyarországtól távol lévő - ország egymás közötti konfliktusa az alapja. Ebben szó van területi vitákról, energiahordozók tulajdonlásával kapcsolatos viták és kisebbségkezelési problémák is. Az érintett országokban magyar állampolgárok is élnek, illetve dolgoznak, ezért magyar részről az ő biztonságukról való gondoskodás is része a feladatnak. Ezen felül a forgatókönyv szerint ebből a helyi konfliktusból Európát és a NATO-t is érintő menekültügyi probléma keletkezik. A gyakorlat szerint a Magyarországra érkező menekültek miatt járványügyi problémákat is kezelni kell.

A HM közigazgatási államtitkára elmondta, hogy a stratégiai szintű (elméleti jellegű) törzsvezetési gyakorlat magyar részről idén először egy úgynevezett aktív elemmel is kiegészül: március 6-án Pápán egy egészségügyi segélyhely működtetését, bizonyos járványügyi szabályok elrendelését is gyakorolják.

Magyarország szempontjából a CMX 15 célja, hogy az ország bebizonyítsa a szövetség döntéshozatali eljárásában való aktív és hatékony részvételét. Ezen felül a gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy a magyar nemzeti válságkezelési rendszert is teszteljék, és ha valódi válsághelyzet merül fel, a kormányzat összes érintett szerve képes legyen megfelelően reagálni - emelte ki Dankó István.

Felkai László, a Belügyminisztérium (BM) közigazgatási államtitkára a gyakorlat jellegéből az átfogó megközelítést emelte ki, amelynek lényege, hogy a rendészeti, a honvédelmi és a civil szféra hatékony együttműködését tesztelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.