Új rendszer

Vége a segélyből élésnek Hódmezővásárhelyen

Széleskörű egyeztetést követően új szociális rendeletet fogadtak el Hódmezővásárhelyen. A szabályozás célja egy igazságos, a méltányosságot messze szem előtt tartó, átlátható rendszer kialakítása volt.

2015.03.02 12:02MTI

A területen működő civil szervezetekkel folytatott széleskörű társadalmi egyeztetés előzte meg az új szociális rendelet elfogadását - mondta Kószó Péter (Fidesz-KDNP) alpolgármester hétfőn hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatóján.

Kószó Péter hozzátette: a települési támogatásokról a képviselő-testület dönt majd zárt ülésen, de az olyan rendkívüli élethelyzetekben, amikor a segítség gyorsasága számít, a polgármester méltányosságot gyakorolhat, széles jogkörökkel rendelkezik.

Bálint Gabriella, a közgyűlés szociális, népjóléti és egészségügyi bizottságának Fidesz-KDNP-s elnöke elmondta, a rendelettervezet előkészítése során 1991-től feldolgozták az önkormányzat segélyezési tevékenységének adatait. A városban 250-300-an rendezkedtek be arra, hogy "segélyekből éljenek", a 2010-2014-es időszakban volt olyan, aki összesen csaknem hatmillió forint támogatást kapott - mondta.

Rendkívüli települési támogatást azok kérhetnek, akik maguk, illetve családjuk létfenntartásáról másként nem tudnak gondoskodni, krízishelyzetbe kerültek. Az önkormányzat a támogatást elsősorban természetbeli juttatásként - a többi között térítésmentes ebéd vagy Erzsébet-utalvány formájában adja -, de lehetőség lesz pénzbeli ellátásra vagy kamatmentes kölcsönre is - közölte a képviselő.

Bálint Gabriella kitért arra, hogy az érintettek személyesen vagy postai úton kérhetik a támogatást, de a folyamat hivatalból is elindulhat, az oktatási intézmény, a gyámhatóság vagy a családsegítő szolgálat jelzése alapján. Nem kaphat ilyen támogatást az, akinek lejárt helyiadó- vagy más tartozása van az önkormányzattal szemben, aki a közösségi együttélés szabályait nem tartja be vagy gyermeke rendszeresen nem jár iskolába, és az elbírálás során minden esetben környezettanulmányt végeznek.

A támogatás forrása a magánszemélyek lakóingatlan után fizetett építményadója lesz, amely az önkormányzat idei 3,2 milliárd forintos adóbevételéből 270 millió forintot tesz ki. Ez az összeg lényegesen magasabb a város által tavaly - 60-70 százalékban állami forrásból - összesen szociális segélyekre fordított 213 millió forintnál - közölte a képviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.