Lombikháború

Megbüntették Czeizel Endrét

Czeizel Endre egyebek mellett olyan megállapításokat tett, melyek szerint egy mesterséges megtermékenyítés során az orvos azt a petesejtet és ondósejtet használja, ami éppen akkor adódik. Ezért 50 százalékkal több a fejlődési rendellenesség.

2015.02.28 15:54ma.hu

Bepanaszolta Czeizel Endrét egy lombikbébiprogramot kínáló intézet. A professzornak csípős szakmai ­véleménye miatt kellett felelnie - értesült a Bors.

Czeizel Endre egyebek mellett olyan megállapításokat tett, melyek szerint egy mesterséges megtermékenyítés során az orvos azt a petesejtet és ondósejtet használja, ami éppen akkor adódik. Ezért 50 százalékkal több a fejlődési rendellenesség. Véleménye szerint Magyarországon nem tartják be a nemzetközi szabályokat.

A Czeizel nyilatkozatáról szóló panaszt a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága kivizsgálta, és végül Czeizelt figyelmeztetésben részesítette a szakmai grémium.

Indoklásuk szerint Czeizel megállapításai alkalmasak arra, hogy az orvostársak megbecsülését és az orvosi tevékenység iránti bizalmat megingassák.

Az indoklásban még szerepelt: Cziezel nyilatkozata más orvosok tevékenységének nyilvános bírálatát jelentette, más orvosok szakmai hírnevének rontására alkalmasak.

A panaszt tevő intézet szerint Czeizel maga is egy meddőségi intézet munkatársa, amely ellen az ÁNTSZ vizsgálatot folytat kísérleti stádiumban lévő eljárások alkalmazása miatt. Így – véli a panaszos – Czeizelnek az is célja lehetett, hogy a páciensek az őt foglalkoztató intézethez forduljanak. Ebben a „vádpontban” a kamara nem látta úgy, hogy Czeizel etikai vétséget követett el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.