Pártok

Ellenzéki évértékelő-értékelő

A miniszterelnök évértékelő beszéde után az ellenzéki pártok képviselői elemzik az elhangzottakat.

2015.02.27 17:26MTI

MSZP: a gyengülő Fidesz elnökét hallottuk

Az MSZP alelnöke szerint a gyengülő Fidesz elnöke tartott évértékelő beszédet pénteken.

Márton Roland budapesti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor szavaira reagálva azt mondta: a Fidesz válságban van, 1 millió szavazója otthagyta, legnagyobb támogatója ma már az ellensége, saját képviselői szidják, tanácsadói leleplezik, újságjai, televíziói cserben hagyják.

"Ma egy bazári beszéddel felsorolta a vágyait, nagyon erőlködött, de nem tudta túlkiabálni a valóságot" - értékelt az ellenzéki politikus, aki szerint a Fidesz már képtelen megvédeni, képviselni az embereket.

A Buda-Cash-ügyre utalva azt mondta: a kormányfő egy szót sem szólt arról, hogy 120 ezer bankbetétest megkárosítanak, megvédte viszont beszédében Matolcsy György jegybankelnököt.

Bírálta azt is, hogy Orbán Viktor példaként hozott egy fogorvosnőt, aki Athéntól Spártáig futott, de egy szót sem szólt azokról "a százezrekről, akik Budapesttől Londonig voltak kénytelenek elszaladni".

Az is a gyengülést mutatja, hogy öt év kétharmados kormányzás után még mindig másra mutogatnak - jegyezte meg az MSZP alelnöke.

Együtt: egy fáradt és hazug miniszterelnök beszélt a semmiről

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint szomorú volt látni egy "fáradt és hazug" miniszterelnököt, amint egy órán át beszélt a semmiről - reagált Orbán Viktor pénteken tartott évértékelőjére az ellenzéki párt elnöke.

Szigetvári Viktor pártja nevében kikérte maguknak, hogy a kormányfő sem a korrupcióról, sem a nyomorról, sem az "országot uraló" reménytelenségről nem ejtett szót. Úgy összegzett, hogy egy gyengülő Magyarország fáradt, megtört miniszterelnöke beszélt, aki képtelen a korrekcióra. "Orbán Viktor nagyobb sebességfokozatba kapcsolt és így megy tovább a szakadék felé" - jelentette ki.

Leszögezte: pártjuknak viszont az a feladata, hogy még keményebben küzdjenek a korrupció ellen és, hogy leleplezzék az igazságszolgáltatást, amelyik "asszisztál Orbán Viktor és korrupt környezete lopásaihoz". Emellett folytatni akarják a felkészülést, hogy maguk is részei legyenek egy kormányváltó alternatívának - mondta.

DK: Orbán semmitmondó beszédet tartott

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint pénteken egy "szellemileg és politikai cselekvőképességében megrogyott" miniszterelnököt látott az ország - reagált Orbán Viktor évértékelőjére a párt szóvivője.

Gréczy Zsolt sajtótájékoztatóján hozzátette: a miniszterelnök semmitmondó beszédet mondott és olyan adatokkal próbálta alátámasztani kormányzása sikereit, amelyek nem felelnek meg a valóságnak vagy a korábbi adatokhoz képest "nem állják ki az idő próbáját".

A kormányfő arról beszélt, hogy megmentették a devizahiteleseket, de arról nem, hogy a devizahiteleket ők "zúdították rá" az országra 2001-ben - mondta Gréczy Zsolt. A miniszterelnök elmondta, hogy több gyermek született az utóbbi egy évben, de azt nem tette hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása idején ennél nagyobb volt a gyermekvállalási kedv - tette hozzá. Kitért arra is, hogy Orbán Viktor szerint gazdasági csoda van Magyarországon, de azt nem mondta el, hogy a gazdasági növekedést azok a beruházások gerjesztik, amelyeket még a Gyurcsány-kormány hozott Magyarországra.

A DK szerint a polgári Magyarországot nem képviselheti olyan ember, aki idegengyűlöletre apellál; egy polgár nem beszél arról, hogy a bankok ártanak, nem bántja a szabadságot, a demokrácia intézményeit vagy a piacgazdaság eszményét - mondta a szóvivő. A polgári Magyarországot a DK képviseli, az országnak pedig az az érdeke, hogy Orbán Viktornak ez legyen az utolsó évértékelő beszéde - jelentette ki Gréczy Zsolt.

PM: a sikertörténet csak a kiváltságosoké

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az Orbán Viktor pénteki évértékelőjében megfogalmazott sikertörténet csak "a kiváltságosokra" vonatkozik.

Amikor a kormányfő gazdasági sikertörténetről beszél, akkor az emberek a bőrükön érzik, hogy a sikertörténet csak azokra a kiváltságosokra vonatkozik, akik közel állnak Orbán Viktorhoz és a Fideszhez - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja a miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva.

Az ellenzéki politikus hozzátette: amikor a miniszterelnök sikeres Magyarországról beszél, akkor pontosan lehet tudni, hogy "Európa a kormányunkat megveti", korábbi barátunk, Lengyelország elfordult tőlünk, Oroszország és annak elnöke, Vlagyimir Putyin pedig "csak kihasználja hazánkat".

Szabó Rebeka kijelentette: a veszprémi időközi választás megmutatta, hogy a magyar emberek átlátnak a szitán, nem kérnek "a hamis álomvilágot tükröző" évértékelő beszédekből és "az orbáni hazugságnak" hamarosan vége lesz Magyarországon.

LMP: a kabinet a dolgozói szegénység kormánya

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a dolgozói szegénység országává tette Magyarországot, ahol Európában a legnagyobb a jövedelemkülönbség a legkevesebbet és a legtöbbet keresők között.

Schiffer András társelnök pénteken a kormányfő évértékelő beszéde utáni sajtótájékoztatóján kijelentette: a polgári kormányzás kizárja, hogy a politikát üzleti alapon űzzék. A kabinet szerinte csak néhány családot kíván feltőkésíteni - közöttük említette "a Mészáros, a Garancsi és a Vajna családot" -, míg a keményen dolgozók csak pórul jártak az elmúlt években.

A politikus bírálta Orbán Viktornak a foglalkoztatás bővülésére vonatkozó kijelentéseit is, mert szerinte mindössze 40 ezer valódi, válságálló munkahely jött létre, az is jórészt annak köszönhető, hogy "a választási évben kiszórták a fejlesztési forrásokat".

Kijelentette: az oktatás, valamint a kutatás-fejlesztés támogatásával lehetne versenyképesebbé tenni az országot, nem pedig a bérek leszorításával, a fontos ágazatoktól azonban a kormány csak elvonja a forrásokat.

Az LMP társelnöke pártja javaslatait ajánlotta a kormányfő figyelmébe: a progresszív adózás visszaállítását, egy olyan munka törvénykönyvét, amely védi a dolgozókat és béremelést, elsősorban a közszférában.

Közölte azt is: ha "nem sikk" eltitkolni a jövedelmeket, akkor támogassák pártja azon kezdeményezését is, amely a politikusok vagyongyarapodásának áttekintését szolgálja. Schiffer András emellett a külpolitikában is paradigmaváltást szorgalmazott.

Jobbik: politikai háború helyett érdemi kormányzásra lenne szükség

A Jobbik elnöke szerint a kormányfő ahelyett, hogy érdemi kormányzásra térne át, csúcsra járatja a politikai háborút.

Vona Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta Orbán Viktor évértékelőjére reagálva, hogy annak legfontosabb újdonsága a harcba szólító hangnem volt, ami a Fideszen belüli baj bizonyítéka. A beszéd végére utalva azt mondta: Magyarország ősz óta lényegében felébredt, így inkább úgy fogalmazna: "jó reggelt, Orbán Viktor, jó éjszakát, Fidesz!".

Az ellenzéki pártvezető szerint Magyarországnak higgadt, érdemi és konstruktív vitákra volna szüksége és nem politikai hidegháborúra, "nyers és erőszakos kampányolásra, a közszolgálati médiában nem egyszer tapasztalható üres sikerpropagandára".

Vona Gábor az évértékelőt nem a miniszterelnök, hanem a Fidesz elnökének elbizonytalanodott, feszült belső pártegyeztetésének minősítette és azt is megjegyezte: nem véletlen, hogy valódi kérdésekről - oktatásról, egészségügyről, elvándorlásról, szabadkereskedelmi egyezményről - nem volt szó.

A korrupció kérdésköréről pedig azt mondta: évek óta tart a vita a Fidesz és az MSZP között, hogy ki a korruptabb, szerinte viszont "egyik kutya, másik eb".

A Jobbik elnöke kifogásolta, hogy Orbán Viktor "mézesmadzagot húzott el" a középosztály előtt, akiket szerinte ő maga taszított kilátástalannak tűnőbe. Ezt ahhoz hasonlította, mint amikor egy zsebtolvaj néhány óra elteltével limonádéra hívja korábbi áldozatát. Kitért arra is: a középosztályt nem politikai lojalitás alapján, érdekelvűen kell építeni, hanem alulról, az érdemek alapján. Ez jelentheti a polgári Magyarországot - jelentette ki.

Vona Gábor szólt arról is, hogy a politikai világ és az emberek elszakadtak egymástól, s a változás érdekében hirdette meg pártja az önkéntesség évét és országos aláírásgyűjtését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.