Bírósági vélemény

Gyermekbántalmazás: fellebbezzenek, ne a sajtót tájékoztassák

A törvényszék pénteken sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a Pest Megyei Főügyészség sajtótájékoztató keretében vitatta az elsőfokú bíróság ítéletét a szigetszentmiklósi ügyben.

2015.02.27 16:28MTI

A Budapest Környéki Törvényszék azzal kapcsolatban írt közleményt pénteken, hogy Szabó Ferenc Pest megyei főügyész csütörtökön Budapesten sajtótájékoztató utasította vissza a bíróság által a vádhatóság felé megfogalmazott kritikákat a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében. A sajtótájékoztatón kijelentette: azok a kritikák, amelyeket az ügyészség felé megfogalmaztak, "indokolatlanok, számos elemükben valótlanok, de mindenképpen rosszindulatúak".

A főügyész elmondta, hogy az ügyészség az elsőfokú ítélet kihirdetése után fellebbezést jelentett be a felmentés miatt, de elsődlegesen az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében. Az ügyészség álláspontja szerint a per során olyan eljárási szabálysértések történtek, olyan egyéb hibák fordultak elő, amelyek alkalmatlanná teszik felülbírálatra a bíróság ítéletét - mutatott rá a főügyész, majd megjegyezte, hogy csak egy megismételt eljárás eredményezhet igazságos döntést.

A törvényszék reagálásban azt írta: a fellebbezésben foglaltak helyességéről a bíróság jogerős határozatából vonható megalapozott következtetés. Azaz a majdani jogerős döntéskor értékelik az ügyészség fellebbezését és érveit, illetve a bíróság ítéletét.

Rámutattak: a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a bíróságnak ítélete szóbeli kihirdetésekor valamennyi bizonyítékot részletesen értékelnie kell. Azokat egymással is összevetve, meggyőző és logikus érveléssel kell számot adnia arról, hogy mely bizonyítékot és miért fogadott el, illetve vetett el. Ki kell térnie arra is, ha egyes bizonyítékokat - mert azokat a jogszabályok megsértésével szerezték be - kirekesztett, ennek is indokát kell adnia.

"Az elsőfokú bíróság ítéletével szemben bejelentett fellebbezésben szükséges felsorakoztatni azokat a tényeket és érveket, valamint ismertetni azt az eltérő jogi álláspontot, melyek - a fellebbező megítélése szerint - az eltérő másodfokú döntést megalapozzák."

A Budapest Környéki Törvényszék kedden háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében bűnösnek kimondva egyenként két-két év börtönbüntetésre ítélte a szigetszentmiklósi házaspárt. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentették őket. Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította - 2013. február 20-tól őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba kerültek -, a büntetést letöltöttnek tekinti. A bíróság az elsőrendű vádlott apa és a másodrendű vádlott anya előzetes letartóztatását megszüntette és elrendelte azonnali szabadlábra helyezésüket.

A keddi ítélethirdetéskor, az indoklás nyilvános részében Szegedi Gyöngyvér bíró a bizonyítás problematikájáról beszélve kiemelte: számos részletet kellett tisztázni, pontosítani, "amit a bíróság meg is tett". "A nyomozás sok részlettel maradt adós, ezeket pótolta a bíróság és nagyon sok pluszbizonyításra került sor" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.