Formai hiányosságok

Az NVI elnöke elutasította az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést

Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a jövő évi előre hozott országgyűlési választásra vonatkozó országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel az nem felelt meg a formai előírásoknak.

2015.02.27 14:29MTI

Pintér Gábor Levente február 24-én nyújtotta be népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2016-ban előre hozott országgyűlési választások legyenek Magyarországon?".

Pálffy Ilona, az NVI elnöke pénteki határozatában elutasította a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel az nem felel meg a formai előírásoknak.

A jogszabály alapján ugyanis az országos népszavazási kezdeményezés tárgyát képező kérdésen túl az aláírásgyűjtő íven más szöveg, adat vagy egyéb tartalom nem szerepelhet, a benyújtott íven azonban a népszavazás kezdeményezője feltüntette (az aláírást gyűjtő polgár adatainál) a nevét és személyi azonosító számát is, továbbá aláírta az aláírásgyűjtő ívet.

A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a szervező a kérdést ismételten benyújthatja. Az ismételten benyújtott kérdés hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kell tűzni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.