Fiktív facsemeték

Hárommillió forintos pénzbüntetésre ítélték Benedek Fülöpöt

Benedek Fülöpöt - aki jelenleg az OTP Bank egyik ügyvezető igazgatója - és társait hűtlen kezeléssel vádolták amiatt, hogy csaknem egy évtizede közpénzből finanszírozták Szilvásy György lesencefalui nyaralója elé ültetett szelídgesztenyefák beszerzését és elültetését.

2015.02.26 14:48MTI

Hárommillió forintos pénzbüntetésre ítélték Benedek Fülöpöt, az agrártárca volt államtitkárát első fokon a Szilvásy György egykori titokminiszter részére beszerzett gesztenyefák ügyében csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az ügy mások két vádlottjára - B. Elemér és T. L. János - szintén jelentős, 1,8, valamint 2 millió forintos pénzbüntetést szabott ki a bíróság.

Benedek Fülöpöt - aki jelenleg az OTP Bank egyik ügyvezető igazgatója - és társait hűtlenkezeléssel vádolták amiatt, hogy csaknem egy évtizede közpénzből finanszírozták Szilvásy György lesencefalui nyaralója elé ültetett szelídgesztenyefák beszerzését és elültetését.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az ügyész ezért korábbi vádbeszédében felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta, ám ezt a bíróság nem tartotta indokoltnak.

Az ítélet kihirdetését követően az ügyész három nap gondolkodási időt kért, ugyanígy tett Benedek Fülöp és a másodrendű vádlott, B. Elemér is. A harmadrendű vádlott T. L. János fellebbezést jelentett be.

A vádhatóság szerint a vádlottak a facsemeték vásárlását fiktív tanácsadói szerződésekkel fedezték. Az így keletkezett kárt az ügyész - a korábban ismertetett - vádiratban több millió forintra becsülte. A rendelkezésre álló bizonyítékok és tanúvallomások alapján úgy ítélte meg, hogy a bűncselekmény súlya indokolja a felfüggesztett szabadságvesztést kiszabását.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A bíróság bizonyítottnak látta mindhárom vádlott esetében a hűtlen kezelés bűncselekményét, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségét. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy több enyhítő körülmény - például a vádlottak büntetlen előélete - is indokolja az ügyész által kértnél enyhébb ítéletet. Ez Benedek Fülöp esetében - halmazati büntetésül - 500 napi tétel (napi 6000 forint) pénzbüntetést jelent.

A másodrendű vádlottat 450 napi tétel (napi 4000 forint), míg a harmadrendű vádlottat 400 napi tétel (5000 forint) pénzbüntetés megfizetésére ítélte a bíróság. Amennyiben a pénzbüntetést a vádlottak nem fizetik meg, úgy azt szabadságvesztésre(fogházbüntetésre) kell változtatni. A vádlottaknak az eljárás során keletkezett bűnügyi költséget is meg kell fizetniük kell.

A bíróság ítéletében kimondta azt is, hogy az eljárás során bűnjelként lefoglalt egymillió forint lefoglalását megszünteti, és azt L. E. tanúnak kiadni rendeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.