Segítők révén

Előzetesben a személyes adatokkal visszaélő kaposvári ügyvéd

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság szerdán azt a kaposvári ügyvédet, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy segítők révén visszaélt közlekedési baleset sértettjeinek adataival.

2015.02.25 19:43MTI

Vadócz Attila szóvivő tájékoztatása szerint a törvényszék katonai tanácsának nyomozási bírója három rendőr és egy civil közreműködő előzetes letartóztatását is elrendelte, egy rendőr esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A bíróság a Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztályán hétfőn kihallgatott és őrizetbe vett gyanúsítottak közül öt esetében szökés, elrejtőzés, illetve a bűntető eljárás meghiúsításának veszélye miatt rendelte el 30 napra az előzetes letartóztatást.

A Központi Nyomozó Főügyészség keddi közleménye szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján azért indult nyomozás, mert egy kaposvári ügyvéd, akinek fő profilja közúti balesetek sértettjeinek kártérítése volt, úgy növelte ügyfélkörét, hogy ilyen ügyek sértettjeinek adatait pénzért rendőröktől, orvostól, valamint nővérektől megszerezte.

A sértettek nevének, címének, telefonszámának, és az általuk elszenvedett sérülésekre vonatkozó adatoknak a kiszolgáltatásáért a rendőröknek, az orvosnak és a nővéreknek sértettenként több 10 ezer forint nagyságrendű összeg járt, de csak abban az esetben, ha a kiszivárogtatott információk alapján felkeresettek az ügyvéddel a képviseletük ellátására aláírták a meghatalmazást.

Az ügyvédet három rendbeli folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen megvalósított, hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettének, 83 rendbeli bűnszövetségben megvalósított különleges személyes adattal visszaélés vétségének, valamint három rendbeli folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett felbujtóként megvalósított közfeladati helyzettel visszaélés bűntette megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként a nyomozó ügyészség.

Az ügyvéd mellett a gyanúsítottak között van négy rendőr, az érintett kórház egy orvosa és két nővére, továbbá egy civil, akik közvetlenül vagy közvetve pénzért kiadták a különleges személyes adatokat. A férfi ügyvédként dolgozó felesége és titkárnője - a gyanú szerint - bűnsegédként segítséget nyújtott a bűncselekmények elkövetéséhez.

A kisalfold.hu szerdán bírósági forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ügyben harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a kaposvári bíróság a pannonhalmi rendőrőrs parancsnokát.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére ezt nem kommentálta, azt mondta, nem tud érdemi tájékoztatást adni, mert az ügy nem a megyei rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozik. Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a rendőr gyanúsítottak közül az egyik Baranya megyei, a másik kaposvári.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.