Új összetétel

Református zsinat: Szabó Istvánt választották a lelkészi elnöki tisztségre

Szabó Istvánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét választotta a Magyarországi Református Egyház (MRE) új összetételű zsinata a testület lelkészi elnökévé szerdán Budapesten.

2015.02.25 15:28MTI
MTI/Sóki Tamás

Szabó Istvánra a jelen lévő 100 zsinati tagból 55-en voksoltak. A zsinat világi elnökének újra Huszár Pált, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnokát választották, a zsinat lelkészi alelnöke Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a világi alelnök Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok lett.

A négy püspök közül ketten vállalták a zsinat lelkészi elnöki tisztségére való jelölést: Szabó István és Fekete Károly.

MTI/Sóki Tamás

A zsinati ülést követő sajtótájékoztatón Bölcskei Gusztáv, a zsinat leköszönő lelkészi elnöke hangsúlyozta: a zsinat megválasztott elnöksége az MRE egészét képviseli. Ők nem a dunamelléki püspök, a dunántúli főgondnok, a tiszántúli püspök és a tiszántúli főgondnok, hanem az egyház elnöksége és alelnöksége - fogalmazott -, reményét fejezve ki, hogy mindig így tekintenek majd rájuk. Szabó István, a református egyház zsinatának újonnan megválasztott lelkészi elnöke arról beszélt, hogy a rendszerváltozás óta eltelt 25 év alatt az MRE "legalább 75 évet futott", hiszen annyi mindent újra kellett fogalmaznia, annyi törvényt, szabályt, rendeletet kellett megalkotnia, annyi újonnan megalakított intézményről kellett gondoskodnia.

Hozzátette, nem tudja, hogy lelassulhat-e ez a "nagy futás", azt viszont igen, hogy a következő hat évben is sok teendője lesz a zsinatnak és így a zsinat elnökségének is. Huszár Pál, az MRE újraválasztott világi elnöke elmondta, hogy a jövőben is az egyház nem lelkészi végzettséggel rendelkező tagjait szeretné megszólítani, összegyűjteni és hadba hívni a lelkipásztorok munkájának megsegítésére. Még mindig a megszólítás a feladat - hangsúlyozta -, hiszen több százezer vagy akár egy-két millió is lehet a "látens reformátusok" száma, akik az egyháztól várják, hogy az megszólítsa őket.

MTI/Sóki Tamás

Szabó István 1956-ban született Sárbogárdon, hétgyermekes lelkészcsaládban. Nős, felesége innovációs szaktanácsadó. Három gyermekük és egy unokájuk van. 1997-től a Budahegyvidéki Egyházközség lelkésze, előtte Sáregresen, Józsefvárosban és Külső-Üllői úton szolgált. 1983-ban Chicagóban szerezte meg a magiszteri fokozatot, 1994-ben doktori vizsgát tett, 1998-tól a pápai teológián tanít, 2002-ben habilitált. 2003-tól a Dunamelléki Egyházkerület püspökeként szolgál, ebben a tisztségében az idén harmadik ciklusát kezdte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.