Veszprémi választás

New Yorkból is megérkezett a külképviseleti urna

Miként tavaly áprilisban, az általános választáson, a vasárnapi időközi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksoljanak.

2015.02.24 16:12MTI

A New York-i külképviseletről is megérkezett a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás urnája - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI érdeklődésére kedd kora délután.

Bár a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Magyarországra szállításának határideje csütörtök éjfél, hétfőn a külképviseletek többségéről megérkeztek az urnák, kedd délután pedig megérkezett a New York-i is.

Miként tavaly áprilisban, az általános választáson, a vasárnapi időközi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksoljanak.

A külképviseleti névjegyzékbe 42-en jelentkeztek: tízen kívántak voksolni Londonban, hatan-hatan Münchenben és Bécsben, ketten-ketten jelentkeztek Brüsszelbe, Helsinkibe, Dublinba, Madridba és Bernbe. Egy-egy voksoló jelentkezett szavazni New Yorkba, Szarajevóba, Koppenhágába, Párizsba, Kuvaitba, Berlinbe, Oslóba, Milánóba, Bukarestbe és Szingapúrba.

Az NVI adatai szerint a külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgárok 88 százaléka - 37 választópolgár - szavazott is: Londonban és Münchenben két-két választót vártak hiába a külképviseleten, Szingapúrban pedig az egy névjegyzékbe vett választó nem ment el szavazni.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan szerdán ellenőrzi, hogy az urnák lezárt állapotban, sértetlenül érkeztek-e, ha nem, az urnát - tartalmával együtt - meg kell semmisíteni, a benne lévő szavazatokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor.

Az urnákban lévő szavazatokat az urnák felbontása után az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság kapja meg, a választás estéjén felbontatlanul lezárt urnában lévő szavazatokhoz keveri őket, és így állapítja meg a választás eredményét.

Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.

A vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottságánál a voksolást Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a szavazatok 42,66 százalékával. Némedi Lajosra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka szavazott.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.